INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Peking kikéri magának Clinton bírálatát

Infostart

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bírálta Kínát az internet korlátozása miatt, amire válaszul Pekingben bejelentették: árt a kétoldalú kapcsolatoknak a kritika. Clinton minden korábbinál erőteljesebben emelt szót az online információ szabadsága érdekében, és felszólította Kínát: vizsgálja ki a Google e-mail szolgáltatását ért támadásokat.

"Információs imperializmus", "hamis bírálatok" - így reagáltak Kínában az amerikai külügyminiszter beszédére, amelyben gyakorlatilag Pekinget tette felelősség azokért a hackerakciókért, amelyek miatt a Google azzal fenyegetőzik, hogy kivonul a kínai piacról.

Clinton Kínát, Üzbegisztánt, Egyiptomot, Szaúd-Arábiát és Vietnamot emelte ki, mint olyan országokat, ahol egyre jobban fenyegetik az információ szabad áramlását.

A világ első számú keresőprogramját adó Google január 12-én fenyegetett azzal, hogy kivonul Kínából, ha csak a kormány nem enged az internetes cenzúrából. A szolgáltató azt állítja, hogy rendszerét támadás érte: megpróbálták ellopni a szoftverkódját és hozzáférni a kínai emberjogi aktivisták e-mail postafiókjaihoz. Évekkel ezelőtt egy másik internetes céget, a yahoo-t éles bírálatok érték azért, mert nem szüntette be működését Kínában.

A Google-nak most, úgy tűnik, elege lett: Eric Schmidt vezérigazgató azt mondta, valamilyen módon szeretnének bent maradni a kínai piacon, de rövid időn belül beszüntetik a keresési találatok cenzúrázását.

Hillary Clinton nemcsak arra szólította fel Kínát, hogy vizsgálja ki a hackertámadások ügyét, de arra is, hogy annak eredményét tárja a nyilvánosság elé. A kínai külügyi szóvivő azonban "károsnak" nevezte megjegyzéseit. "Washington ismerje el a tényeket, és az úgynevezett internet-szabadságot felhasználva ne vádaskodjon alaptalanul" - írta a kínai külügyminisztérium oldalán a kínai külügyi szóvivő.

Ma Csao-su még azt is megjegyezte: Kína bünteti a hackerkedést, és valójában az ország az online bűnözés egyik legnagyobb áldozata.

A Kommunista Párt által kiadott Global Times nevű lap "információs imperializmusnak" nevezte Clinton beszédét, és azt írta: "a fejlett nyugati országokkal szemben a kínai társadalomnak árthat az olyan információ, amely például rendbontáshoz vagy zavargáshoz vezet".

Aktivisták a kínai korlátozásokat a Nagy Kínai Tűzfal néven emlegetik, amerikai diplomaták pedig a kínai bloggereken keresztül próbálják fenntartani a kínai cenzúra elleni kampányt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018