eur:
395.41
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Peking kikéri magának Clinton bírálatát

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bírálta Kínát az internet korlátozása miatt, amire válaszul Pekingben bejelentették: árt a kétoldalú kapcsolatoknak a kritika. Clinton minden korábbinál erőteljesebben emelt szót az online információ szabadsága érdekében, és felszólította Kínát: vizsgálja ki a Google e-mail szolgáltatását ért támadásokat.

"Információs imperializmus", "hamis bírálatok" - így reagáltak Kínában az amerikai külügyminiszter beszédére, amelyben gyakorlatilag Pekinget tette felelősség azokért a hackerakciókért, amelyek miatt a Google azzal fenyegetőzik, hogy kivonul a kínai piacról.

Clinton Kínát, Üzbegisztánt, Egyiptomot, Szaúd-Arábiát és Vietnamot emelte ki, mint olyan országokat, ahol egyre jobban fenyegetik az információ szabad áramlását.

A világ első számú keresőprogramját adó Google január 12-én fenyegetett azzal, hogy kivonul Kínából, ha csak a kormány nem enged az internetes cenzúrából. A szolgáltató azt állítja, hogy rendszerét támadás érte: megpróbálták ellopni a szoftverkódját és hozzáférni a kínai emberjogi aktivisták e-mail postafiókjaihoz. Évekkel ezelőtt egy másik internetes céget, a yahoo-t éles bírálatok érték azért, mert nem szüntette be működését Kínában.

A Google-nak most, úgy tűnik, elege lett: Eric Schmidt vezérigazgató azt mondta, valamilyen módon szeretnének bent maradni a kínai piacon, de rövid időn belül beszüntetik a keresési találatok cenzúrázását.

Hillary Clinton nemcsak arra szólította fel Kínát, hogy vizsgálja ki a hackertámadások ügyét, de arra is, hogy annak eredményét tárja a nyilvánosság elé. A kínai külügyi szóvivő azonban "károsnak" nevezte megjegyzéseit. "Washington ismerje el a tényeket, és az úgynevezett internet-szabadságot felhasználva ne vádaskodjon alaptalanul" - írta a kínai külügyminisztérium oldalán a kínai külügyi szóvivő.

Ma Csao-su még azt is megjegyezte: Kína bünteti a hackerkedést, és valójában az ország az online bűnözés egyik legnagyobb áldozata.

A Kommunista Párt által kiadott Global Times nevű lap "információs imperializmusnak" nevezte Clinton beszédét, és azt írta: "a fejlett nyugati országokkal szemben a kínai társadalomnak árthat az olyan információ, amely például rendbontáshoz vagy zavargáshoz vezet".

Aktivisták a kínai korlátozásokat a Nagy Kínai Tűzfal néven emlegetik, amerikai diplomaták pedig a kínai bloggereken keresztül próbálják fenntartani a kínai cenzúra elleni kampányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×