INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Vaklárma volt a müncheni bombariadó

Infostart / InfoRádió
Egyre több jel utal arra, hogy vaklárma okozta a müncheni repülőtéren, szerda délután elrendelt riadót. Időközben ugyanis kiderült, hogy a detektorok gyanús illat esetében is robbanószert jeleznek. Ez történt egy utas hordozható számítógépének átvizsgálásakor, de a gyanúnak a biztonsági személyzet nem tudott utána járni, mert az utas a laptopjával együtt eltűnt a forgatagban. Az eset botránnyá dagadt, a belügyminiszter vizsgálatot rendelt el.

Thomas de Maiziere szerint a müncheni repülőtéri hatóságoknak messzemenő következtetéseket kell levonniuk a tegnap történt hibák sorozatából. A belügyminiszter ismét síkraszállt az úgynevezett test-szkennerek bevezetése mellett, amelyek az utasokat képletesen meztelenre vetkőztetik, mert ezek nagymértékben elősegíthetik a légiközlekedés biztonságát.

Nyilatkozatát az váltottak ki, hogy tegnap délután főleg a német légitársaság, a Lufthansa által használt kettes terminálon a biztonsági ellenőrző berendezés robbanószert észlelt egy 50 év körüli, németül nem beszélő üzletember hordozható számítógépében.

Az esetet megörökítő kamerafelvétel alapján kiderült, hogy az utas kivette a biztonsági személyzet kezéből a számítógépét és egyszerűen eltűnt a tömegben, a riadót a kézre kerítésére csak 10 perccel később rendelték el, de a gyanúba keveredett férfinak nem tudtak a nyomára bukkanni, noha több mint 100 járat indulását több órával késleltették, és a terminál épületében tartózkodó valamennyi utast átvizsgálták, de még az indulásra kész gépekből is mindenkit kiszállítottak.

Időközben egyre valószínűbbé válik, hogy az egész vaklárma volt, és a németül nem beszélő utas nem tudta, hogy lépésével mekkora zűrzavart okozott a német légi forgalomban; a káosz okozta anyagi költségeket több százezer euróra becsülik.

A rendőrség szakszervezete az összes németországi repülőtéri biztonsági intézkedéseinek haladéktalan felülvizsgálatát követeli. A nyilatkozat szerint az ilyen jellegű biztonsági hiányosságok megengedhetetlenek. "Ha valaki gyanúba keveredik, azt azonnal őrizetbe kell venni" - szögezte le a többi között az állásfoglalás.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk