INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Milliókat veszélyeztethetne a sugárfertőzés

Infostart / InfoRádió
Németországban 17 atomerőmű termel energiát, amelyek jó része még a múlt század hetvenes éveiben épült. Egy korábbi koalíciós megegyezés értelmében a reaktorokat az elkövetkező évtized során fokozatosan bezárják, a határidőket azonban a szeptemberben hivatalba lépett jobbközép kormány próbálja kitolni. Egy most készült tanulmány az atomenergia ellenzőinek malmára hajtja a vizet.

Az ország 80 millió lakosának három negyed része sugárfertőzést szenvedne, ha valamelyik atomerőműben komoly zavar lépne fel - áll a Német Környezetvédelmi Alapítvány most közzétett tanulmányában.

A 17 erőmű 12 különböző helyen épült, de jórészük viszonylag közel fekszik a lakott vidékekhez, így például az észak-németországi Bréma térségében hat reaktor működik, következésképpen egy jelentősebb üzemzavar több mint 10 millió ember egészségét veszélyeztetné.

A tanulmány készítői abból indultak ki, hogy egy nukleáris erőműben fellépő komoly probléma 150 kilométeres térségben okozhat sugárzást - így az ugyancsak észak-németországi Krümmel reaktora közvetve Hamburgot, a neckarwestheimi erőmű pedig Stuttgart igen sűrűn lakott környékét fenyegeti.

A környezetvédelmi alapítvány ezért felszólítja a kormányt, hogy mielőbb intézkedjék a radioaktív sugárzás esetleges veszélyének végleges kiküszöböléséről.

Hanganyag: Vincze András (Németország)


A címlapról ajánljuk