eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csehország: iszik ÉS vezet

Csehországban egyre többen követelik, hogy a rendőrség a gépkocsivezetőknél tolerálja a kis mennyiségű alkohol fogyasztását.

 Január eleje óta szinte társadalmi vita alakult ki Csehországban arról, hogy a jövőben a közutakon enyhíteni kellene az alkoholfogyasztással szemben eddig érvényben lévő nulla toleranciát, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy jelenleg a legkisebb mennyiségű alkoholfogyasztás is törvénysértésnek számít.

A vitát az váltotta ki, hogy az országos rendőrfőkapitány utasítása alapján január elsejétől a rendőrök minden közúti ellenőrzés során kötelezően - kivétel nélkül - megszondáztatják a járművezetőket.

A kimutatható legkisebb alkoholfogyasztás is kihágásnak, súlyosabb esetben bűncselekménynek számít. A rendelet ellenzői azzal érvelnek, hogy kis mennyiségű alkohol esetében a mérések pontatlanok, nem elégé megbízhatóak, ezért gyakran olyan gépkocsivezetőket is büntetnek, akik nem fogyasztottak alkoholt, ám a szonda mégis mást mutat..

A mérések szerint O,2O mg lenne az a határ, amikor még elnéző lehetne a rendőrség, ugyanis ilyen értéket akár gyógyszer- vagy kompótfogyasztás után is kimutathat az ember lehelete, tehát nem biztos, hogy alkoholfogyasztás miatt jelez a mérőműszer...

Ezt az állítást több szakértői vélemény is megerősíti. Ezért több szociáldemokrata honatya azt javasolja, hogy a rendőrség kis mennyiségű alkoholfogyasztás esetében legyen elnéző, és a O,2O mg határ alatti érték még szabálysértésnek sem minősüljön.

A rendőrség egyelőre elutasítja a javaslatot, azzal érvvel, hogy a szigorúbb ellenőrzést éppen azért vezették be, mert tavaly ugrásszerűen növekedett az alkohollal összefüggő közúti balesetek száma.A O,2O mg alkoholszint egy korsó 1O fokos sör elfogyasztásának felel meg, számos orvos szerint már ez a mennyiség is negatívan befolyásolja a járművezetők koncentrálóképességét,ezért- szerintük - hiba lenne enyhíteni a jelenlegi szigoron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×