eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ítéletidő Nyugat-Európában

Pénteken is folytatódott az ítéletidő Európában, további közlekedési káoszt okozva a kontinensen és Nagy-Britanniában egyaránt. A szigetországban rekord hideget mértek: a hőmérséklet egy helyen -18 fok volt.

A rossz idő miatt Európa-szerte körmüket rágják a légi utasok: péntek reggel ugyanis nem volt világos, fogadnak-e járatokat a jég és a hó miatt veszélyessé vált francia, brit és ír repterek. A párizsi Orlyn törölték az induló járatok egy részét, amelyek mégis felszálltak, azok késtek. Az érkező gépeket máshová irányították.
A csatorna túlpartján, Nagy-Britanniában az Easyjet diszkont-légitársaság 80 járatát törölte - köztük olyanokat is, amelyek a magyarországi gépeket is fogadó Gatwickre érkeznek. Írországban, a dublini reptéren is törölték a járatokat, vagy azok késtek. Akadozott a forgalom a Csatorna-alagútban is: csütörtökön ismét bennragadt egy vonat, amelyet két órával később vontattak ki, úgy, hogy az utasok rajta ültek. A járatokat üzemeltető Eurostar jó hírét már alaposan kikezdte a karácsony előtti káosz, amikor tízezrek ragadtak különböző európai pályaudvarokon a vonatok leállása miatt. A havazáshoz és fagyhoz kevésbé hozzászokott Nagy-Britanniában közben heves érzelmeket kavar az, hogy a hatóságok nemigen tudnak megbirkózni a helyzettel. Még a főváros, London mellékutcáinak úttestén és járdáin is vastag hó- és jégpáncél alakult ki.

Az önkormányzatok jobbára csak a főutakat sózzák, de a kormányra mutogatnak, mert kezdenek kifogyni a készletek, a beígért só-utánpótlás pedig késik. Illetékesek korábban azzal próbálták kezelni az elégedetlenséget, hogy azt mondták: mivel az ilyen időjárás igen ritka, nem éri meg komoly pénzeket költeni a felkészülésre.

Közben a lakosokat arra figyelmeztetik, hogy a hideg miatt a leszórt só sem mindig hatásos. A kényszer iskolaszünet miatt gyerekeikkel otthon maradó dolgozókat közben az alkalmazók egy része arra figyelmeztette: vagy szabadságként számolják el a kihagyott munkanapot, vagy levonják a fizetésükből. A hideg idővel összefüggő balesetekben eddig 22 ember halt meg - jelentette a brit média. A havazás miatt egy spanyol autópályát is le kellett zárni egy időre. Európa leghidegebb országa azonban a hétvége előtt Norvégia volt, ahol -15 és -40 fok közötti hőmérsékleteket mértek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×