eur:
401.64
usd:
363.94
bux:
72823.79
2024. október 3. csütörtök Helga

Pénz áll a házhoz Szerbiában

Szerbia 4,8 millió nagykorú állampolgára felveheti a közvagyon magánosításából befolyt pénz első részét. Az ígért ezer euróból egyelőre 20 euróhoz jutnak hozzá, ám szimbolikus, hogy a magánosítás első ingyenes részvényét az ortodox pravoszláv karácsonykor folyósítják.

Szerdán húsz eurót kap minden nagykorú szerb állampolgár a magánosítási bevételből, ami 1996 és 2001 között folyt be a szerb államkasszába.

Nem nehéz elképzelni, hogyan történt a privatizáció a Milosevics-rezsim idején, amikor háború is zajlott a térségben. A Milosevics szocialista pártjához közel álló újgazdagok és háborús nyerészkedők aprópénzért vásárolták fel a közvagyont.

A mostani vezetés ezt igyekszik jóvátenni, és ezer eurót ígért minden felnőtt állampolgárnak, amiből szerdától húsz eurót vehetnek fel az ingyenes részvények révén.

Közben a szerb kormány mintegy 30 eurót érő ingyenes részvényt osztott ki a kőolajipari közvállalat magánosításából, de ezeket még nem lehet értékesíteni.

Az ezer eurós végösszeg még messze van, de az elkövetkezőkben az érintettek jóval többet várhatnak a gyógyszeripari cég, a posta és telefontársaság privatizációjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 07:57
×
×
×
×