eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Németországban is egyesítették a zöldkártyát

Az idei évben a német gépkocsi tulajdonosoknak már nem kell külön kipufogó vizsgálatra és járműtechnikai ellenőrzésre menniük, mert a két folyamatot összevonták, ami ha anyagi előnnyel nem is, de időmegtakarítással jár.

Újonnan vásárolt személyautókat eddig is három év után kellett úgynevezett járművizsgálatra vinni valamelyik állami technikai ellenőrző központba. Ezt követően már kétéves időközönként kívánták meg a technikai ellenőrzést és ugyanilyen időszakban más helyen vizsgálták a kipufogógáz összetételét.

Január elseje óta azonban már egyazon központ végzi valamennyi ellenőrzést és állítja ki a rendszámtáblára erősített pecsétet, valamint a szélvédőre ragasztott különböző színű matricát.

A szín alapján hajthatnak be az autók a német városok központjaiba, ugyanis egyre több település belterületét nyilvánítják környezetvédelmi övezetté, amely csak katalizátorral felszerelt kocsik előtt áll nyitva. Ellenkező esetben komoly büntetés vár az előírás megsértőire.

A járművizsgálat eredményét bevezetik a gépkocsi menetlevelébe is. Az immár egységesített vizsgálat ára 69 euró, ami közel 19 ezer forintnak felel meg. Amennyiben az ellenőrzés során technikai hibát találnak, ennek kijavítását záros határidőn belül követelik meg, és csak ezt követően, újabb 69 euró befizetése után állítják ki a két évre szóló menetlevelet.

Sokan nem maguk viszik gépkocsijukat az ilyen, nem egyszer időrabló technikai ellenőrzésre, hanem autószervizüket bízzák meg ezzel, amely némi felárral gondoskodik a járművizsgálat elvégzéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×