eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kúszik felfelé az olaj ára

Tovább emelkedik a piacokon az olaj ára - egyrészt az időjárás, másrészt a befektetői bizalom következtében. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 25 centtel 80,37 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajtáé 20 centtel 81,71 dollárra nőtt hétfőhöz képest.

82 dollárra tornászta fel a kőolaj árát a nyugati országokat sújtó hideg időjárás és a befektetők év eleji bizakodása. Az ázsiai piacokon kedden is folytatódott az olaj-rali, amely már negyedik hete tart.

Az olajkereskedők a tőzsdék hangulatát követték, ahol az újév első kereskedési napján emelkedtek az iparági cégek papírjainak árai - a befektetők bizakodnak abban, hogy az Egyesült Államokban és Kínában is javulnak majd a termelési adatok. A New York-i Dow Jones hétfői másfél százalékos emelkedése után így a távol-keleti piacok többségében is emelkedett az indexek értéke.

Mivel az Egyesült Államokban a hideg miatt nő a kereslet a fűtőolajra, valószínűsíthető, hogy tovább emelkednek az árak. Elemzők szerint ehhez azonban szükséges a tőzsdei ralik folytatódása is, amelyet a dollár gyengülése kísér.

December közepe óta 15 százalékot emelkedett a kőolaj ára. Szakértők hozzátették: még nem lehet megmondani, mennyire lesz tartós az emelkedés, amely bizonyos szempontból annak jele lehet, hogy a válság után nő a kereslet, mert lendületbe jön az ipari termelés. Elemzők megemlítik: mivel az amerikai átlagfogyasztók "kétharmad részben" felelősek a gazdasági növekedésért, a dráguló benzin éppenséggel fékezheti a kilábalást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×