eur:
394.84
usd:
370.64
bux:
65502.69
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Özönlenek a menekültek Németországba

A végéhez közeledő esztendőben tetemesen felszökött a menekültek száma Németországban. A legtöbben Irakból és Afganisztánból érkeztek. Mivel mindkét ország gyakorlatilag harci cselekmények színhelye, a menedékjogkérelmek elbírálása viszonylag egyszerű.

A német alkotmány értelmében azok a külföldiek számíthatnak tartózkodási engedélyt biztosító menedékjogra, akik bizonyítani tudják, hogy hazájukban hatósági zaklatásnak vannak kitéve, illetve életük veszélyben forog.

Az Irakból és Afganisztánból érkező jelentések egybehangzóan arról tanúskodnak, hogy a két országot egyelőre elkerüli a béke, következésképpen a német hatóságok is nagyvonalúan járnak el azokkal a menekültekkel szemben, akik Irakból vagy Afganisztánból érkeznek.

Január óta számuk erősen felszökött, a berlini belügyminisztérium közlése szerint január 1. óta több mint 25 ezren kerestek menedéket Németországban.

Ez csaknem 25 százalékkal magasabb a tavalyi szintnél, holott már 2008-ban is feltűnően sok, összesen 22 ezer menekült érkezett német földre. Integrálásukra az illetékes hatóságok átfogó programot dolgoztak ki, amelynek középpontjában a német nyelv gyors elsajátítása áll, mert - mint a kancellár többször is hangsúlyozta - a nyelv ismerete nélkül szinte reménytelen a tartós beilleszkedés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Féléves mélypontról korrigál a forint

Féléves mélypontról korrigál a forint

Múlt hét pénteken az izraeli válaszcsapás hírére nagyobb gyengüléssel indult a nap a forint piacán, a dollárral szemben pedig több mint féléves mélyponton is állt már a jegyzés. A kezdeti ijedtséget követően azonban gyorsan vissza tudott erősödni a forint, ez az erősödés pedig hétfő reggel is folytatódik. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×