eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A német fogyasztó egyre kevésbé bíznak a jövőben

A nürnbergi piackutató intézet kedden közétett januári előrejelzése a német fogyasztók bizalma csökkenőben van. December eleje óta ugyanis 0,3 százalékponttal esett a bizalmi index - ami nagyban összefügg azzal a nemrég közétett felméréssel is, hogy jövőre a polgárok vásárlóereje elmarad az idei szint mögött.

Decemberben még 3,6-en állt a fogyasztói index, a januári kilátásokra vonatkozó adatok azonban már távolról sem ennyire biztatóak, ugyanis a most végzett felmérés alapján a bizalmi index 0,3 százalékponttal kevesebbet mutat. A nürnbergi piackutató intézet szerint a lakosság erősen borúlátó a munkaerőpiaci helyzetet illetően.

Ennek ellenére a lakosság gazdasági várakozásait kifejező index több, mint másfél százalékkal emelkedett, ami viszont az ősszel hivatalba lépett jobbközép koalíció válságkezelő intézkedéseinek sikerébe vetett bizalomról tanúskodik.

A fogyasztók derűlátását némileg befolyásolja a Welt am Sonntag című napilap által nyilvánosságra hozott felmérés is, amely szerint jövőre a vásárlóerő visszaesik. A 82 millió polgár jövőre ugyanis átlagosan 18 904 euro felett fog rendelkezni, ami csaknem 50 euróval marad el az idei szint mögött.

Tartományi és regionális szintre lebontva a keletnémetek a sereghajtók, míg több bajorországi körzetben 26 ezer eurót is meghaladja az egy főre eső vásárló erő összege.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×