eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Vizsgálati fogságban halt meg az orosz korrupció ellen harcoló ügyvéd

Meghalt a vizsgálati fogságban az Hermitage Capital befektetési alap egyik orosz ügyvédje. A 39 éves Szergej Magnyitszkij azt állította, hogy korrupciós ügyekre bukkant a belügyminisztériumban, a tárca azonban őt vádolta adócsalással. Többszöri egészségi panaszai ellenére sem engedték, hogy szabadlábon védekezzen.

Mérgezés és szívelégtelenség okozta a hivatalos papírok szerint Szergej Magnyitszij orosz ügyvéd halálát, aki egy nyugati befektetési alapnak dolgozott. Az Hermitage Capital létrehozója, William Browder arról ismert, hogy régóta hadakozik az orosz hatóságokkal és korrupcióval vádolja azokat. Egyik módszere az volt, hogy nagy részvénypaketteket vásárolt olyan cégekben, mint például a Gazprom, majd részvényesként elkezdte ostorozni őket, hogy lépjenek fel jobban a korrupció ellen.

Browdert 2005-ben váratlanul kitiltották Oroszországból. A cégének dolgozó ügyvédet pedig azzal gyanúsították meg, hogy segített abban, hogy az Hermitage elcsaljon 17,5 millió dollárnyi adót.

Az orosz belügyminisztérium szerint Magnyitszkij a Matrosszkaja Tyisina börtön kórházában halt meg - itt raboskodott egy ideig Hodorkovszkij ex-Jukosz vezér is, akit szibériai börtönbe küldtek tovább.

Ügyvédi irodája szerint Magnyitszkij még jó egészségi állapotban volt, amikor tavaly letartóztatták, ám a fogságban romlani kezdett az egészsége és 20 kilót fogyott. Ügyvédei és támogatói szerint több levelet is írt erről, de figyelmen kívül hagyták a kéréseit. A belügyminisztérium viszont azt mondja: soha nem tett panaszt, még múlt pénteken, utolsó meghallgatásán sem. A belügyi szóvivő szerint krónikus betegséget sem állapítottak meg nála és meglepte őket a haláleset.

Ez nem igaz - mondja ügyvédje, aki azt állítja, hogy hétfőn nem is láthatta védencét, mert azt mondták neki: az túl gyenge ahhoz, hogy elhagyja celláját. Amikor orvosi igazolást kért erről, akkor megtagadták a kérés teljesítését.

Browder szerint az orosz belügyminisztérium "ellopta" az érdekeltségébe tartozó cégeket, amikor hamis adótartozásokat állapított meg náluk. Magnyitszijt is azután tartóztatták le, hogy vallomást tett egy belügyi illetékes ellen, aki részt vett az Hermitage irodáiban tartott adóellenőrzésében.

Magnyitszkij vizsgálati fogságát szeptemberben meghosszabbították - és ekkor "embertelen körülményekre" panaszkodott, például, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást hasnyálmirigy betegségére. Magnyitszij alkalmazója azt mondta: "Szergej hitt abban, hogy maradt még az országban valami a jog tiszteletéből. Sajnos tévedett". Jamison Firestone hozzátette: tiltakozni fognak, és jogi útra terelik az ügyet. "Ha más nem történik, legalább emberként fogunk viselkedni, nem birkákként" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×