INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vizsgálati fogságban halt meg az orosz korrupció ellen harcoló ügyvéd

Infostart / InfoRádió
Meghalt a vizsgálati fogságban az Hermitage Capital befektetési alap egyik orosz ügyvédje. A 39 éves Szergej Magnyitszkij azt állította, hogy korrupciós ügyekre bukkant a belügyminisztériumban, a tárca azonban őt vádolta adócsalással. Többszöri egészségi panaszai ellenére sem engedték, hogy szabadlábon védekezzen.

Mérgezés és szívelégtelenség okozta a hivatalos papírok szerint Szergej Magnyitszij orosz ügyvéd halálát, aki egy nyugati befektetési alapnak dolgozott. Az Hermitage Capital létrehozója, William Browder arról ismert, hogy régóta hadakozik az orosz hatóságokkal és korrupcióval vádolja azokat. Egyik módszere az volt, hogy nagy részvénypaketteket vásárolt olyan cégekben, mint például a Gazprom, majd részvényesként elkezdte ostorozni őket, hogy lépjenek fel jobban a korrupció ellen.

Browdert 2005-ben váratlanul kitiltották Oroszországból. A cégének dolgozó ügyvédet pedig azzal gyanúsították meg, hogy segített abban, hogy az Hermitage elcsaljon 17,5 millió dollárnyi adót.

Az orosz belügyminisztérium szerint Magnyitszkij a Matrosszkaja Tyisina börtön kórházában halt meg - itt raboskodott egy ideig Hodorkovszkij ex-Jukosz vezér is, akit szibériai börtönbe küldtek tovább.

Ügyvédi irodája szerint Magnyitszkij még jó egészségi állapotban volt, amikor tavaly letartóztatták, ám a fogságban romlani kezdett az egészsége és 20 kilót fogyott. Ügyvédei és támogatói szerint több levelet is írt erről, de figyelmen kívül hagyták a kéréseit. A belügyminisztérium viszont azt mondja: soha nem tett panaszt, még múlt pénteken, utolsó meghallgatásán sem. A belügyi szóvivő szerint krónikus betegséget sem állapítottak meg nála és meglepte őket a haláleset.

Ez nem igaz - mondja ügyvédje, aki azt állítja, hogy hétfőn nem is láthatta védencét, mert azt mondták neki: az túl gyenge ahhoz, hogy elhagyja celláját. Amikor orvosi igazolást kért erről, akkor megtagadták a kérés teljesítését.

Browder szerint az orosz belügyminisztérium "ellopta" az érdekeltségébe tartozó cégeket, amikor hamis adótartozásokat állapított meg náluk. Magnyitszijt is azután tartóztatták le, hogy vallomást tett egy belügyi illetékes ellen, aki részt vett az Hermitage irodáiban tartott adóellenőrzésében.

Magnyitszkij vizsgálati fogságát szeptemberben meghosszabbították - és ekkor "embertelen körülményekre" panaszkodott, például, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást hasnyálmirigy betegségére. Magnyitszij alkalmazója azt mondta: "Szergej hitt abban, hogy maradt még az országban valami a jog tiszteletéből. Sajnos tévedett". Jamison Firestone hozzátette: tiltakozni fognak, és jogi útra terelik az ügyet. "Ha más nem történik, legalább emberként fogunk viselkedni, nem birkákként" - mondta.


A címlapról ajánljuk