INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

Egyre több lesz a menekült a klímaváltozás miatt

Infostart / InfoRádió

A következő 40 évben 150 millió ember vándorol el a globális felmelegedés miatt - állítja egy környezetvédő szervezet. Az új jelentés megemlíti, hogy csak tavaly 20 millió embernek kellett elhagynia otthonát olyan természeti katasztrófák miatt, amelyeket a globális felmelegedés okozott.

Fokozott migrációval fenyeget a klímaváltozás - állítja az Environmental Justice Foundation nevű szervezet. Az EJF jelentése megemlíti, hogy a szélsőséges időjárási események miatt tavaly otthonukat elhagyó vagy elveszítő emberek között voltak a Nargis ciklon túlélői, valamint a heves brazíliai esőzések és áradások elől menekülő 80 ezer ember.

A koppenhágai klímacsúcsot megelőző tárgyalási folyamatban ezen a héten Barcelonában ült össze több ország képviselője. Az afrikai államok tiltakozásul nem vesznek részt a tanácskozáson, mert szerintük a nyugat nem tesz eleget az általa kezdett iparosodással felgyorsított éghajlatváltozás megfékezéséért és nem csökkenti kellő mértékben az üvegházi emissziót. A tárgyalók végül szerdán hajlandók voltak felújítani a megbeszéléseket.

Ez előtt, Mohamed Nasheed, az emelkedő tengerszint által fenyegetett Maldív-szigetek elnöke - aki azt is felvetette, hogy más országban vásárol a népének földet - figyelmeztette a fejlett államokat: tegyenek olyan lépéseket, hogy a felmelegedés ne haladja meg a két Celsius fokot. "Ha túllépjük a két fokot, eltűnünk - mondta, és emlékeztette hallgatóságát, hogy az országa alig másfél méterrel fekszik a tengerszint felett.

Az EJF-jelentés szerint 5-600 millió ember vándorolhat el otthonából az éghajlatváltozás miatt. 2050-ig 150 millióra ugorhat a migránsok száma. A legtöbb ember a hazájában marad, kis részük külföldre vándorol ki - mondják a jelentés szerzői.

Hosszabb távon az éghajlat módosulása a sivatagok terjedéséhez, a tengerszint emelkedéséhez és a szigetországok fokozott fenyegetettségéhez vezethet. A párizsi Fenntartható Fejlődés és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete nem régi tanulmánya szerint úgynevezett "szellemállamok" jöhetnek létre, amelyek kormányai külföldről irányítják szétszóródott polgáraikat.

Közben az aktivizmusáról ismert Al Gore volt amerikai alelnök új könyvében azt írja: az emberiség elfogadta, hogy létezik ez a probléma és kész konkrét megoldásokban gondolkodni. Ezért bízik abban, hogy a koppenhágai klímakonferencián sikerül valamilyen kötelező érvényű szerződést kidolgozni.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018