eur:
400.43
usd:
369.68
bux:
74127.83
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: sterilizálni kell a mesterséges intelligenciát

Az informatikai szektor, a kormányzat, valamint a civil szféra képviselői találkoztak a szektor legfontosabb konferenciáján.

Balatonfüreden rendezték meg a 15. Infotér Konferenciát, az infokommunikációs szektor egyik legfontosabb eseményét, ahol először tartanak diskurzust az űripari ökoszisztéma fejlesztési lehetőségeiről. Kiemelt témakör a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia, de foglalkoznak a körforgásos gazdaság témakörével is – írja közleményében az Informatika a Társadalomért Egyesület.

A konferencián felszólalt Szathmáry Eörs, a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke is, aki a többi között arról beszélt, mennyiben egyezik meg a bioszféra elképesztő sokszínűségével a fejlődő MI ágensek sokfélesége.

„A természetes szelekció általi evolúció során azok az egyedek szaporodnak el, amelyek rátermettsége a legjobb” – kezdte előadását a nemzetközi hírű evolúcióbiológus, majd figyelmeztetett: azt, hogy a mesterséges intelligencia tudatos lesz-e, szinte álproblémának tartja. Nem attól kell félni, aminek tudata van, mert abszolút független ettől, hogy valami evolúcióra képes-e vagy sem.

„Egy tudat nélküli rendszer egy nálánál sokkal bonyolultabb intelligens rendszert is ki tud használni a saját reprodukciója érdekében. Ahol a darwini dinamika megjelenik, ott érvényre jut az önérdek is! Ez az igazi veszély, mert ha az MI evolvábilisabbá válik, és nem mi szelektáljuk, hanem a kibertérben szelektálódik, az nem biztos, hogy egybeesik majd a mi érdekeinkkel”- fogalmazott.

Szathmáry Eörs szerint jelenleg minden komponens rendelkezésre áll ahhoz, hogy ez megtörténjen. Márpedig ami technológiailag lehetséges, azt valaki – akár rossz, akár jó szándékból – meg fogja valósítani. Az MI ugyanis már szoftvert is képes írni, vagyis vírust is képes létrehozni. „Egy önmásoló számítógépes program, amely tudja, hogy ki akarják törölni, és hasznot húz ebből, mindannyiunkat meg kell ijesszen!”

Szathmáry szerint sterilizálni kell az MI-t, vagyis nem engedélyezni számára a teljesen autonóm reprodukciót. Továbbá az egyes MI-ket monitorozó kutatóintézetek létrehozását ösztönözné, amelyek nem nagyvállalatok mellékágai, hanem független, adott esetben a civil szférából érkező szereplők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×