eur:
396.87
usd:
360.17
bux:
71915.55
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Nyitókép: YouTube/NASA

Új űrruhát próbálnak ki a Spacex asztronautái

Ötnapos küldetésre indult a floridai Kennedy Űrközpontból a SpaceX magán űrvállalat Crew Dragon űrkapszulája. A négyfős legénység földkörüli pályára állva teszteli majd az új fejlesztésű űrruhákat és a küldetés alatt először hajtanak végre privát űrsétát.

A négyfős legénység földkörüli pályára állva teszteli majd az új fejlesztésű űrruhákat és a küldetés alatt először hajtanak végre privát űrsétát. A mostani misszió a Crew Dragon ötödik, és mindeddig a legkockázatosabbnak ítélt privát küldetése.

A Falcon 9 rakéta az űrkapszulát földkörüli ovális pályára repíti, amelynek legközelebbi pontja 190 kilométerre lesz a Földtől, legtávolabbi pedig 1400 kilométerre. A NASA Apolló-küldetéseinek Hold-programján kívül ilyen messzire egyetlen űrhajós sem jutott még a Földtől.

A Crew Dragon újabb útját eredetileg augusztusra tervezték, de kisebb technikai problémák miatt halasztani kellett. A keddi indulás szintén két órát késett a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. A legénység tagjai között van a 41 éves milliárdos Jared Isaacman, aki részben finanszírozta a Crew Dragon újabb küldetését. Isaacman, aki maga is pilóta, 2021-ben már részt vett a SpaceX egy magán űrutazásán.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2000 óta mintegy 270 űrsétát hajtottak végre, a kínai Tienkung űrállomáson pedig 16-ot tettek a tajkonauták. A Crew Dragon legénységének űrsétáját a küldetés harmadik napjára tervezik, a Földtől mintegy 700 kilométernyi távolságra, de az űrhajósok nem távolodnak el a kapszulától.

Az űrsétához az űrkabint, amelynek nincs zsilipje, lassan nyomásmentesítik, és kinyitják, ezért a kapszulában ülő űrhajósok is mind űrruhát viselnek majd. A legénység három további tagja: a küldetés pilótája, az 50 éves Scott Poteet, az amerikai légierő nyugalmazott alezredese, valamint a 30 éves Sarah Gillis és a 38 éves Anna Menon, a SpaceX mérnökei.

Az űrséta során Isaacman és Gillis egymást felváltva, oxigénvezetékkel összekötve hagyja el az űrhajót, míg Poteet és Menon a kabinban marad. A kísérletben az űrruhák kipróbálásán kívül azt is vizsgálják, hogyan hat a sugárzás és az űr az emberi szervezetre.

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×