eur:
396.62
usd:
370.47
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Pixabay

Már a japán űrhivatal adatait is lopják

Tavaly óta több kibertámadás érte a Japán Űrkutatási Hivatalt

A Japán Űrkutatási Hivatalt (JAXA) tavaly óta több kibertámadás érte - jelentette be pénteken a japán kormány.

Felmerült a gyanú, hogy adatok is kiszivároghattak, de a tudományos minisztérium titkos információk kiszivárgását nem erősítette meg.

A kibertámadásokat egy kormányzati forrás szerint feltehetően Kínához köthető hackerek követték el, akik rengeteg fájlhoz férhettek hozzá, köztük a japán űrhivatallal kapcsolatban álló külső vállalatokra, valamint szervezetekre vonatkozó információkhoz.

A JAXA ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiszivárgott adatok között nem voltak a rakéták, műholdak működésével és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos "érzékeny információk".

Morijama Maszahito tudományos miniszter közlése szerint nincs ok különösebb aggodalomra.

Hajasi Josimasza kormányszóvivő elmondta, hogy a JAXA a témára szakosodott szervezetekkel vizsgálja az incidenseket, hogy felmérje hatásaikat.

2023 júniusában a JAXA alkalmazottainak személyes adatait tároló szerver ellen történt kibertámadás, amellyel a hackerek titkos dokumentumokhoz akartak hozzáférni.

Az űrhivatalt idén is több kibertámadás érte az illetékes források szerint.

Kínához köthető hackerek 2016-ban és 2017-ben is megkíséreltek adatokat lopni a japán űrhivataltól.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×