A tanulmány szerint amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan pékárut készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk - írja a Science Alert cikke nyomán a 24.hu. A tudósok szerint ez a módszer nem csupán teljesen biztonságos, hanem valójában még egészségesebb megoldás is.
Az ízteszten résztvevők ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos péksüteményekre. Ráadásul az is kiderült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is nyerhetünk az ilyen készítményekből.
A banánhéjjal dúsított sütemények sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak
- írják.
Ráadásul a termékek több hónapig is jól elállnak szobahőmérsékleten. Hozzáteszik, a tanulmány csak süteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni.
A banánhéj elfogyasztása, amellett, hogy egészségesnek bizonyult, csökkenti az élelmiszer-pazarlást is, mivel a gyümölcs súlyának körülbelül 40 százalékát adja, és bár tápanyagokban gazdag, a legtöbben egyszerűen kidobják. Megjegyzik, a héj nyersen teljesen haszontalan, csak feldolgozva lehet hozzájutni értékes forrásaihoz.