eur:
396.04
usd:
369.84
bux:
69729.19
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: pixabay

Ön is másként fog tekinteni a banánhéjra egy friss kutatás hatására

A legtöbben kidobják vagy komposztálják a banánhéjat, ám egy friss kutatás szerint sokkal sokoldalúbban is fel lehet használni.

A tanulmány szerint amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan pékárut készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk - írja a Science Alert cikke nyomán a 24.hu. A tudósok szerint ez a módszer nem csupán teljesen biztonságos, hanem valójában még egészségesebb megoldás is.

Az ízteszten résztvevők ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos péksüteményekre. Ráadásul az is kiderült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is nyerhetünk az ilyen készítményekből.

A banánhéjjal dúsított sütemények sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak

- írják.

Ráadásul a termékek több hónapig is jól elállnak szobahőmérsékleten. Hozzáteszik, a tanulmány csak süteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni.

A banánhéj elfogyasztása, amellett, hogy egészségesnek bizonyult, csökkenti az élelmiszer-pazarlást is, mivel a gyümölcs súlyának körülbelül 40 százalékát adja, és bár tápanyagokban gazdag, a legtöbben egyszerűen kidobják. Megjegyzik, a héj nyersen teljesen haszontalan, csak feldolgozva lehet hozzájutni értékes forrásaihoz.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Bármilyen békemegállapodás alapja csak Ukrajna területi épsége lehet – ez áll a hétvégi svájci békekonferencia zárónyilatkozatában. A dokumentumot a résztvevő 93 országból 81 írta alá, köztük Magyarország, valamint az Európai Unió vezetői. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az orosz vezetés további területszerzésben érdekelt, és a Vlagyimir Putyin által szabott feltételek nem lehetnek kiindulópontjai egy megállapodásnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×