eur:
395.82
usd:
368.64
bux:
69875.46
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: pixabay

Ön is másként fog tekinteni a banánhéjra egy friss kutatás hatására

A legtöbben kidobják vagy komposztálják a banánhéjat, ám egy friss kutatás szerint sokkal sokoldalúbban is fel lehet használni.

A tanulmány szerint amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan pékárut készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk - írja a Science Alert cikke nyomán a 24.hu. A tudósok szerint ez a módszer nem csupán teljesen biztonságos, hanem valójában még egészségesebb megoldás is.

Az ízteszten résztvevők ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos péksüteményekre. Ráadásul az is kiderült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is nyerhetünk az ilyen készítményekből.

A banánhéjjal dúsított sütemények sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak

- írják.

Ráadásul a termékek több hónapig is jól elállnak szobahőmérsékleten. Hozzáteszik, a tanulmány csak süteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni.

A banánhéj elfogyasztása, amellett, hogy egészségesnek bizonyult, csökkenti az élelmiszer-pazarlást is, mivel a gyümölcs súlyának körülbelül 40 százalékát adja, és bár tápanyagokban gazdag, a legtöbben egyszerűen kidobják. Megjegyzik, a héj nyersen teljesen haszontalan, csak feldolgozva lehet hozzájutni értékes forrásaihoz.

Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a költségvetés állapota miatt

Eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a költségvetés állapota miatt

Túlzottdeficit-eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a most közzétett 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomag szerint, amelynek célja, hogy erős és jövőálló gazdaságot építsen az EU számára. A csomag középpontjában az EU hosszú távú versenyképességének, jólétének és globális vezető szerepének fokozása áll, miközben fegyelmezett államháztartási rendszereket követel meg a tagállamoktól. Magyarország esetében mind az államadósság, mind a deficit túl magas a Bizottság szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×