eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Fotó: Izlandi Parti Őrség via IMO/ Harangi Szabolcs

Naponta nyolc millimétert emelkedik Izland talaja, és szakad is ketté – videók

A legkülönlegesebb a jelenlegi izlandi vulkáni tevékenységben, hogy valójában ahol most ömlik ki a láva a földre, ott nincs is vulkán, hanem épp reped ketté az ország földje, a felszín pedig 8 millimétert emelkedik naponta; a helyzetet Harangi Szabolcs vulkanológussal, egyetemi tanszékvezető tanárral tekintettük át.

Az elmúlt hónapokban tapasztalható geológiai aktivitás után csütörtök hajnalban újabb "vulkán" tört ki Izlandon.

Harangi Szabolcs, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, a Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója, a HUNREN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője először is azt tisztázta, újabb vulkánról van-e szó.

"Továbbra sincs igazán vulkán, hanem

van egy hasadékzóna, amely hol itt, hol ott reped fel, és ömlik ki a bazaltos láva,

tehát ez egy tektonikailag aktív terület, ami kapcsolódik Izland sajátos helyzetéhez, nevezetesen, hogy két hatalmas kőzetlemez határán van, és most azt az időszakot éljük, hogy reped, hasad a két kőzetlemez határán a földfelszín, és ezekhez a tektonikai eseményekhez most úgy tűnik, hogy havonta egy rövid életű vulkáni működés is kapcsolódik" – részletezte.

Mint tisztázta, Izlandon távolodnak egymástól a kőzetlemezek, "szétfeszítő erő van a Reykjanes félszigeten, több hasadékzóna van", ezen jön fel a magma, amely feszítő ereje húzza szét a földet.

"Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan töltődik fel, nyomul fel a magma a földkéregben, és ez azt jelentette, hogy napi nyolc millimétert emelkedett a földfelszín, és lehetett ezt már előre jelezni, hogy ebből ismét vulkánkitörés lesz, és ez valóban bekövetkezett" – mondta vulkanológus, és kiemelte: az eseménysorozat veszélyességét az adja, hogy ez a vulkáni működés Izland turisztikailag egyik leglátogatottabb létesítménye, a Kék Lagúna közelében zajlik, egy geotermikus erőmű is van ott.

A kürtő még mindig aktív, a kifolyó láva megtett 500 métert óránként – összesen 5 kilométert –, átvágva vízvezetéket, 30 ezer embert bajba sodorva a félszigeten, még a repülőteret is veszélyeztetve.

A fűtés is akadozik

manapság a veszélyeztetett geotermikus erőmű helyzete miatt, de Harangi Szabolcs elmondása miatt a "kisebb krízishelyzetben" remekül helytáll a lakosság és a helyhatóságok is.

Az izlandiak évszázadok óta együtt élnek a vulkánokkal, meg ezekkel a kitörésekkel, sőt az ezeket kísérő földmozgásokkal, földrengésekkel is. A folyamatba beavatkozni semmilyen módon nem lehet, csak együttélni vele és védekezni.

"Csütörtökön félórás előjel volt mindössze, de hozzáteszem, hogy már napok óta figyelmeztettek a hatóságok, hogy bármikor bekövetkezhet, csak kérdés, hogy pontosan hol lesz a helye. Igazán a védekezésnek ez az egyetlen módja" – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×