eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Grindavík, 2024. március 21.Lávát lövell ki tűzhányó aktív kürtője a Reykjanes-félszigeten fekvő Grindavík közelében 2024. március 20-án. A december óta negyedik térségbeli kitörés március 16-án kezdődött.
Nyitókép: MTI/AP/Marco di Marco

Harangi Szabolcs: valami megváltozott a mélyben az izlandi vulkánkitörésnél

Aggasztó folyamatok játszódnak a mélybeli magmás rendszerben, közvetlenül a földköpenyből érkezik a vulkánkitörést tápláló magma – mondta az InfoRádióban a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője. A vulkanológus hozzátette: mindössze öt nap alatt több mint húszmillió köbméter láva ömlött a felszínre a Reykjanes-félszigeten.

Tavaly december óta negyedszer volt vulkánkitörés Izlandon, a Reykjanes-félszigeten: az egyik tűzhányó aktív kürtője március 16-án újra lávát lövellt ki Grindavík közelében. Szakértők rövid egy-két napos kitörésre számítottak. Egyes előrejelezések szerint néhány hét múlva újabb vulkánkitörés lehet a térségben.

Harangi Szabolcs az InfoRádióban azt mondta, hogy az izlandi vulkánkitörés még hetekig vagy akár hónapokig is tarthat, és beláthatatlan következményekkel járhat. A geológus, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, a Földrajz és Földtudományi Intézet igazgatója, aki a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője is, emlékeztetett: 2021. március 19-én kezdődött a vulkáni kitörési szakasz Izlandon, és az elmúlt három évben a mostani a hetedik vulkánkitörés a Reykjanes-félszigeten.

Az első három alkalommal a Fagradalsfjall tűzhányó tört ki, ami a vulkanológus megfogalmazása szerint „turistacsalogató” jelenség volt, ugyanis több százezren zarándokoltak el a helyszínre, hogy láthassák, milyen következményei lettek a történéseknek.

Mint mondta, a mostani esetek teljesen mások, ugyanis sokkal veszélyesebb, jóval intenzívebb kitörésekről van szó. Míg 2021-ben, a Fagradalsfjall kitörésénél fél év alatt 150 millió köbméter láva folyt szét a térségben, addig a mostani esetben

mindössze öt nap alatt több mint 20 millió köbméter.

Harangi Szabolcs összehasonlításképpen megjegyezte: három éve egyetlen hónap alatt „csak” tízmillió köbméter láva ömlött a felszínre. „Ez is jól mutatja, hogy igen jelentős vulkánkitörés zajlik most Izlandon” – tette hozzá a szakértő.

Úgy véli, a jelek arra utalnak, hogy „valami megváltozott” a mélybeli magmás rendszerben. Kifejtette, hogy közvetlenül a földköpenyből érkezik a vulkánkitörést tápláló magma. A mostani történések hasonlóságot mutatnak azokkal az eseményekkel, melyek a Fagradalsfjall 2021-es kitörésénél is tapasztalhatók voltak, így nem lehet kizárni, hogy most is

hosszú ideig – akár hónapokig – elhúzódó jelenségre kell számítani,

a legújabb fejlemények legalábbis ezt vetítik előre. Harangi Szabolcs hozzátette: ugyanakkor semmi sem biztos, akár az is előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra befejeződik a vulkáni működés, bár most nem ennek van nagy valószínűsége.

A kutatók jelenleg a friss láva és a kőzetek geokémiai elemzésére készülnek, mert ezek szolgálhatnak bizonyítékkal arra, hogy honnan származik a magma, vagyis mire lehet számítani a közeljövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×