eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Emberek nézik a kőzetrepedésekből feltörő lávát a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. február 8-án, miután ismét kitört a Sylingarfell tűzhányó. Legutóbb január 14-én volt vulkánkitörés a környéken, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre fekvő kis halászfalu négyezer lakosát is evakuálni kellett.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Di Marco

Megint kitört egy tűzhányó Izlandon – videó

Újabb vulkánkitörés fenyegeti az izlandi Grindavíkot, miután a sziget délnyugati részén fekvő Reykjanes-félszigeten található Sylingarfell tűzhányóból csütörtök hajnalban láva tört a felszínre – jelentette a RUV izlandi közszolgálati televízió csütörtökön.

A helyszíni élő felvételeken jól látható, ahogy a fényes-narancssárga láva végigfolyik a hegyoldalon.

Legutóbb január 14-én volt vulkánkitörés a környéken, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre fekvő kis halászfalu négyezer lakosát is evakuálni kellett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a csütörtöki kitörés milyen mértékben lesz hatással a halászfalura, szükségessé válik-e a lakosok újbóli kitelepítése.

Az izlandi hatóságok novemberben gátépítésbe kezdtek annak érdekében, hogy a levonuló lávafolyam elkerülje a házakat és ne okozzon kárt a kritikus infrastruktúrában.

Habár a vulkáni aktivitás miatti fenyegetettség szintje a korábbi kitörésekkel szemben alacsonyabb szinten maradt, az izlandi hatóságok újabb kitörésekre figyelmeztettek a földkéreg alatt összegyűlt, kitörésre váró magma miatt.

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×