eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman With Pipette And Test Tubes
Nyitókép: RomoloTavani/Getty Images

Rusvai Miklós szerint túl vagyunk az újabb Covid-hullám csúcsán, mégis figyelmeztet

Csökkent a koronavírussal orvoshoz fordulók száma, ugyanakkor egyre több az influenzás beteg.

Az 51. héten tovább csökkent a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, és bár a pozitív mintákon belül még mindig dominál a koronavírusos esetek száma, de Rusvai Miklós szerint a járvány csúcsán már túl vagyunk.

"A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a csúcspont már mögöttünk van, a légzőszervi megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma csökkent az előző héthez képest, és a koronavírus örökítőanyaga is stagnálni kezdett, tehát a folyamatos, több hétig tartó emelkedési folyamat megállt" – mondta a víruskutató az InfoRádiónak.

Az influenzás betegek száma ezzel egyidejűleg folyamatosan emelkedik, a járványhelyzet tehát a következő hetekben is fokozódhat. Rusvai Miklós kiemelte, hogy a légúti betegségeket a tünetek hasonlósága miatt nehéz megkülönböztetni, az influenzánál a magas láz,

a Covidnál pedig újabban a pszichés panaszok lehetnek árulkodók.

Rusvai Miklós elmondta, a korábban jellegzetesnek gondolt íz- és szaglásvesztés mostanra megszűnni látszik, nagyon erősen csökken ezek aránya, ugyanakkor a Nagy-Britanniában megfigyelt tünetek között erősödtek a pszichés problémák, nevezetesen a depresszió és a szorongás. Hozzátette, ezek is legfeljebb a betegek 8-10 százalékánál jelentkeznek, tehát nem gyakran, a légzőszervi panaszok viszont mindig.

A virológus a betegségek megelőzése érdekében hangsúlyozta, hogy a rizikófaktorba tartozóknak az influenza elleni védőoltást még most sem késő felvenni. Különösen javasolt ez a kismamáknál, a magas lázzal járó betegségnek ugyanis súlyos magzatkárosító hatása lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×