eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Szabó Olivér Norton: porszemek miatt világít ma este a Föld légköre

A Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza az InfoRádióban a Geminidák érkezésének megtekintését javasolja most mindenkinek.

Csütörtök éjjel az év legnagyobb hullócsillagesőjében, a Geminidák meteorrajban gyönyörködhet, aki felnéz az égre, és olyan szerencséje van, hogy nem is lesz fölötte felhő.

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza az InfoRádióban egyértelműsítette, nem a szó szoros értelmében vett csillaghullásról van szó, ha ugyanis csillagok potyognának, azt úgy hívnánk, hogy "világvége".

"Apró törmelékek, porszemek, amelyek kint keringenek a Nap körül, belépnek a Föld légkörébe, s akkora energiával érkeznek, hogy a levegő részecskéi fénylésre kényszerítik. Amit látunk tehát, a csík, az amiatt van, mert egy porszem miatt elkezd világítani a Föld légköre" - magyarázta.

Szinte lényegtelen, hogy mely égtáj felé nézünk, de érdemesebb dél-déleket felé,

ráadásul a Geminidák radiánsa - az a pont, ahonnan erednek a meteorok - szintén abban az irányban látszódik. Viszont mindenképpen érdemes pont ezen az éjszakán nézelődni.

"Nagyjából

20.40-kor lesz a maximuma

az egész rajnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes, mi is a kutatókkal már naplementétől kint leszünk az ég alatt, és egészen addig nézzük, ameddig be nem felhősödik. Éjfél után megnövekedhet picit a meteorok száma annak ellenére, hogy a maximumon már túl vagyunk, ez annak köszönhető, hogy a Föld forgása közben belefordul már a meteorrajba. De ezt a néhány órát érdemes kiválasztani hullócsillag-keresésre" - írta le részletesen.

Pénteken is lehet azért még próbálkozni, de ez inkább csak esély, hiszen itt nem a Perseidákról van szó, amelyek 3-4 napig is látszódnak akár; a hétvégére elfogynak már a meteorok.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ez alkalommal szakértők kommentálásában lehet részesülni az élményből, jegyeket is lehet venni a programra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×