eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Ezzel a trükkel jelentősen gyorsíthatjuk a számítógépünket

A szoftveres lemeztitkosítás elképesztő teljesítményt igényel a számítógéptől, viszont ha nincs rá szükségünk, a kikapcsolásával jelentősen felgyorsíthatjuk a háttértár működését.

A fájlok, valamint az egész rendszer titkosítása alapvetően egy hasznos dolog, már amennyiben olyan dolgokat tárolunk a számítógépen, amelyet szeretnénk a lehető legnagyobb biztonságban tartani - írja a hvg.hu.

Ám ha nincsenek nagyon fontos céges- vagy államtitkok a számítógépünkön, érdemes lehet megfontolni a titkosítás kikapcsolását. A portál a Tom's Hardware tesztjének eredményét mutatja be, melyet a Windows 11 Pro operációs rendszeren végeztek, pontosabban annak Bitlocker nevű titkosító programján. A Home verzióban nincs ilyen program.

A Bitlocker alapértelmezés szerint be van kapcsolva a Windows 11-en, és az adatok titkosítását szolgálja.

Azonban a jelek szerint, ha a Bitlocker aktív, akár 45 százalékkal is visszafoghatja az SSD-meghajtó sebességét

- írja a lap. Ennek hátterében az áll, hogy bármilyen feladatot végzünk a gépen, a processzornak állandóan titkosítania kell mindent, ahogyan vissza is kell fejtse ezt a titkosítást, ha valamit szeretnénk használni.

Biztonsági szempontból hasznos is lehet a Bitlocker, azonban ha nem féltjük attól a gépünket, hogy rossz kezekbe kerülve kiemelten fontos adatokat lophatnak le róla,

a jobb teljesítményért akár ki is kapcsolható ez a funkció.

A portál azt írja, hogy ellenőrizhessük, aktív-e a gépünkön a Bitlocker, indítsunk el egy Parancssort rendszergazdaként, és írjuk be a manage-bde -status parancsot. Ha erre egy olyan üzenetet kapunk, hogy a védelem nem aktív, vagy hogy az adataink teljes mértékben vissza vannak fejtve, akkor a szolgáltatás inaktív – ellenkező esetben egy XTS-AES üzenettel találkozhatunk.

A kikapcsolásához szintén Parancssort kell indítani rendszergazdai hozzáféréssel, és beírni a manage-bde -off C: parancsot - ez a C rendszermeghajtón fogja kikapcsolni a Bitlockert, de értelemszerűen más meghajtót is vissza lehet fejteni. Ehhez csak a kívánt lemez betűjelét kell a C helyére illeszteni.

A portál hozzáteszi, mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ez csak egy teszt volt, és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél akár 45 százalékos teljesítményvesztést okoz a Bitlocker, vagy hogy egy átlagfelhasználó bármit is érzékelne ebből. Ez a lehetőség akkor lehet hasznos, ha tényleg szeretnénk kiaknázni a számítógépünkben rejlő teljesítményt.

Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×