eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nagy újítást jelentett be a Google: ennek örülni fog, ha mindig bajlódik a jelszavakkal

A biztonságot is érinti a módosítás, sokkal nehezebb dolguk lesz a hackereknek és a csalóknak.

Egy nemrég bejelentett változtatás miatt egyre többen szembesülhetünk a Google-fiókunkba való bejelentkezéskor, hogy arra kapunk felhívást, állítsunk be azonosítókulcsot (passkey-t), amely jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, hiszen

a jelszót teljesen kiváltva használhatjuk.

Ez az azonosítókulcs lehet PIN kód, valamint biometrikus azonosítás is arc- vagy ujjlenyomat-hitelesítéssel – írja a divany.hu.

A passkey a felsorolt kulcsokkal lehetővé teszi, hogy minden olyan eszközről be tudjunk jelentkezni a Google-fiókunkba, amiket rendszeresen használunk, így nem kell megjegyezni vagy felírni minden egyes jelszavunkat. Utóbbi használatára mostantól csak akkor lesz szükségünk, ha egy olyan kütyüről akarunk belépni, amellyel korábban ezt még nem tettük meg vagy ami nem támogatja a passkey szinkronizálását a gyakrabban használt eszközeinkkel.

Ugyanakkor ha ezek a kulcsok csak egy adott telefonon vannak tárolva, adódik a kérdés: mi történik, ha törlik azokat vagy elvesznek? Mivel az azonosítókulcsok több eszközön is használhatók,

készíthetünk biztonsági másolatot, illetve számos szolgáltatás a telefonszám vagy az e-mail cím segítségével képes újra hitelesíteni az általunk használt kulcsot.

Az új azonosítási rendszer egyik legfőbb előnye a jelszavakkal szemben, hogy sokkal biztonságosabb, mivel megakadályozza a belépési azonosítók ellopását hackerek és csalók számára, ugyanis a passkey-t sosem kell megadniuk a felhasználóknak. Magyarán:

ezeket a biometrikus adatokat nem tárolja majd sem a Google, sem más harmadik fél, a kulcsok csak az eszközökön léteznek.

Szintén pozitív változás, hogy gyorsabbá válik a bejelentkezés, mivel a jelszó begépelése helyett immár csak annyi a teendőnk, hogy leüljünk az arcunkat a kamera segítségével felismerő számítógép elé vagy az arcunk elé emeljük a telefonunkat. Egy másik lehetőség az ujjlenyomat-olvasó használata.

Sokszor okoz nagy bosszúságot, hogy elfelejtjük a jelszavunkat. A passkey nagy előnye, hogy az ismertetett okokból nem kell ezen görcsölni a fiókunkba való belépés során.

Minden modern rendszer támogatja

A passkey használatát ugyan a böngészőnek, operációs rendszernek is támogatnia kell, ez azonban már minden elterjedt platform esetében adott. Mostantól ha a Google ilyen eszköz használatát érzékeli, és a felhasználó még nem rendelkezik a szükséges azonosítókulccsal, fel fogja ajánlani neki a létrehozását az egyszerűbb és gyorsabb bejelentkezés miatt.

A mostani változtatással tehát – már amennyiben igénybe vesszük a passkey-t – a jelszavak ideje lejárt: nem kell bíbelődni különleges karakterekkel, kis- és nagy betűkkel, megjegyezhetetlen hosszúságú szövegekkel és számokkal, nem kell kutakodni fecnikre felírt azonosítók után.

Mostantól már a belépésnél azonosítókulcs létrehozására kér mindenkit a rendszer, megkímélve a felhasználókat a fiókbeállításokban való keresgéléstől.

A Google ugyanakkor közölte: a jelszavak továbbra is az életünk részei maradnak, amíg a váltás megtörténik, így a hagyományos jelszó általi azonosítás továbbra is választható marad, illetve a felhasználó teljesen le is mondhat az azonosítókulcs használatáról, ha kikapcsolja a fiókjához tartozó "jelszó kihagyása, amikor lehetséges" opciót.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×