eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: honvedelem.hu videója
Nyitókép: honvedelem.hu videója

Valami különlegeset szednek elő a Balaton iszapjából - megindult az akció

Német gyártmányú vadászgépet emelnek ki a honvédség szakemberi Balatonból.

A honvedelem.hu ír arról és közöl rövid videót arról, hogy a magyar légierő egyik II. világháborús gépet kiemelik a Balatonból. Történetét is elmesélik.

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A légicsatában három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték,

a gép pedig a Balatonba veszett.

Magó Károly zászlós, hadtörténész kutatásai alapján 2020 szeptemberében honvédség búvarai gyakorló merüléseket hajtottak végre a roncs közelében. A dandár műszaki alegysége megtalálta a 70–80 centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet. A szakértők megállapították, hogy egy Me 109-es maradványait találták meg a katonák.

A Balatonakarattya térségében, a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg. A győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján előállított repülőgép roncsa nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről. Első lépésként a Magyar Honvédség 40 tonnás, merülőbázisként és munkaállomásként szolgáló pontonja kerül a Balaton vizére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×