eur:
390.69
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Krausz Ferenc fizikus (k) és kollégái pezsgővel ünnepelnek Münchenben 2023. október 3-án, miután az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért Anne LHuillierrel és Pierre Agostinivel megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat.
Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

"35 év kemény, vezető munkája ért be Krausz Ferenc Nobel-díjával"

A Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóhelyettese, Dombi Péter az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte, hogy a magyar származású, de Németországban élő fizikus lézerfejlesztései az emberiség egészére nézve kiemelt jelentőséggel bírnak. Kvázi egy gyors fényképezési eljárást fejlesztett ki Krausz Ferenc az atomok és a molekulák világában.

Mint az Infostart is megírta, a friss magyar Nobel-díjas Krausz Ferenc Magyarországon végezte egyetemi tanulmányait a Műegyetemen, illetve az ELTE-n, ekkor kezdte el azt a fajta lézerfejlesztési tevékenységet, amelyet aztán gyakorlatilag tökélyre fejlesztett; mint Dombi Péter, Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta, annyira új, innovatív lézereket alkotott meg kutatócsoportjával az elmúlt 35 évben, amelyek olyan fontos alapkutatásokat tettek lehetővé, mint amilyen a Nobel-díj indoklásában is szereplő attoszekundumos kutatások.

"Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének a milliárdod része, elképzelhetetlenül rövid időskála, viszont a természetnek van egy sor folyamata az atomok világában, az elektronok folyamatai, amelyek ezen a nagyon gyors időskálán játszódnak le. Ami Nobel-díjat ért, az az, hogy hogyan lehet a lézereket úgy felhasználni, hogy a leggyorsabb folyamatokat láthatóvá tegyük" - tette világossá Krausz Ferenc Nobel-díjának jelentőségét Dombi Péter.

Kvázi egy gyors fényképezési eljárást fejlesztett ki Krausz az atomok és a molekulák világában, aminek hatalmas jelentősége lehet a jövőben.

Hogy az emberiség egészére nézve mi a jelentősége ennek az innovációnak, arról azt mondta, többrétű felhasználási lehetőség is van.

  1. Van jó pár folyamat a molekulák esetében, amelyeket fény indít be, ezekben fontos, hogy azokat a kémiai reakciókat, amelyek a folyamatban végbemennek, irányítani tudjuk. A lézer segítségével immár ez lehetséges.
  2. Az új lézerek fényét arra használják, hogy betegek vérmintáiból a ráktípusokról korai stádiumban is felfedezést lehet tenni.

"Emiatt Krausz Ferenc az utóbbi időben nagyon sokat utazik is Budapest és München között, utóbbi városban ő a Max Planck intézet Igazgatója, de Budapesten is nagyon aktív kutatásokat folytat ezen a téren" - tette hozzá Dombi Péter.

Már 2015-ben is a fizikai Nobel-díj esélyesei között emlegették Krausz Ferencet; hogy miért most jött el az idő ennek az elismerésére, arról azt mondta, ezen a területen sok fontos felfedezés születik, de csak 3-4-5 évente adnak értük Nobel-díjat.

"Ez a kutatás most érett be arra, hogy a Nobel-bizottság elismerje azt a lehetőséget, amelyeket ezek az attoszekundumos lézerforrások jelentenek. Ezt a megfelelő módon, a másik két kollégával együtt el is ismerték Krausz Ferencnek. 35 év nagyon kemény, vezető munkája van, amiben ő különlegeset alkotott - mondta még Dombi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×