eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
robot, technology, future, futuristic, business, laser, laserbeam, nuclear, high tech, cyber, cyber technology, data, artificial intelligence, 3D, metal, blue background, studio, science, sci fi, hand, gesture, robotic, tech, illustration, innovation, shiny, chrome, silver, wires, concept, creative
Nyitókép: Paper Boat Creative/Getty Images

Kína olyan fegyvert fejlesztett, amilyen még senkinek sincs

Az energiafegyver a mágneses erő segítségével mozdít meg bizonyos tárgyakat úgy, hogy nem kell hozzájuk nyúlni.

Kínai tudósok egy olyan eszköz fejlesztésén dolgoznak, amely közvetlen érintkezés nélkül képes mozgatni dolgokat – írja a South China Morning Post alapján a hvg.hu. Olyan célokra használhatják majd, mint a műholdak pályájának módosítása, de azokat fenyegető, vagy más objektumok eltérítésére is alkalmas lehet.

A kínai Nemzeti Védelmi Egyetem kutatói szerint a tárgyak távolról történő mozgatása lehetséges a mágneses erők manipulálásával. A Systems Engineering and Electronics című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban azonban a kutatók azt írják, a fegyverük egy kilométeres hatótávolsággal már működik, a prototípust fejlesztése és tesztelése már zajlik.

A fegyver lelke egy olyan pisztoly, amely forró, elektronokkal teli, nagy energiájú gázhullámokat képes létrehozni. Ezek a plazmagyűrűk töltött részecskéket (ionokat és elektronokat) tartalmaznak, amelyek szabadon mozoghatnak az elektromos és mágneses mezők hatására. A plazmagyűrű kisülése mágneses teret hoz létre, ami áramot indukál a plazmában. Ez viszont olyan mágneses teret hoz létre, amely ellentétes a kezdeti térrel. Ez a folyamat addig tart, amíg a mágneses erővonalak be nem fagynak a plazmában, lehetővé téve, hogy a mágneses erőt a plazmagyűrű távolra vetítse ki.

A kutatók azt állítják, hogy a prototípus másodpercenként nyolc plazmagyűrűt képes kilőni 10 000 m/s sebességgel. Úgy vélik, az űrben jól lehetne használni a technológiát, ami kiválthatná az ott dolgozó robotkarokat.

Képünk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×