eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Data protection and secure online payments. Cyber internet security technologies and data encryption . Closeup view of man`s hand using laptop with virtual digital screen with icon of lock on it.
Nyitókép: Traitov/Getty Images

Technológia a demokráciában: mindig vannak, akik nem tudnak vagy akarnak élni az újjal

A digitális kormányzásról és az e-demokráciáról szól a Nemzetközi Információfeldolgozási Szövetség éves konferenciája, amelynek idén három napig a Budapesti Corvinus Egyetem adott otthont. A rendezvény házigazdája, Csáki Csaba egyetemi docens az InfoRádiónak elmondta: a technológiai fejlődésnek figyelembe kell vennie azokat is, akik nem képesek lépést tartani vele.

A Corvinuson rendezett konferencia azt járta körül, hogy a demokratikus folyamatokban az emberek hogyan vesznek részt, és ebben a technológia mit tud segíteni.

"A különböző szervezetek, magánszemélyek jobban részt tudjanak venni a demokratikus folyamatokban, ne csak a választásokban, hanem az azok közötti normális demokratikus folyamatokban akár országos, akár helyi közigazgatási szinten" – mondta az InfoRádióban Csáki Csaba egyetemi docens.

A technológiától mindig azt várjuk, hogy tegye egyszerűbbé az életünket: ami eddig drága volt, legyen olcsóbb, ami eddig bonyolult volt, legyen egyszerűbb. De néha csalódást okoz a technológia, illetve annak használata, főként a bonyolultsága miatt. Erre reagálva azt mondta, ő maga is sokszor szkeptikus, hisz nem szabad elragadtatnia magát az embernek az eredményeitől.

"Legyünk őszinték: ha megnézzük, akár csak Magyarországon mi mindent tudott nyújtani a technológia, az adóbevallást már az adóhatóság el tudja készíteni, én pedig két gombnyomással ellenőrzöm és elfogadom. Egész komoly eredmények vannak. Ám az Egyesült Államokban például azon vitatkoznak már, hogy az elektronikus választási rendszer működött-e. Lesznek mindig pozitív és negatív példák" – említette.

A "lemaradókkal" és frusztrációjukkal, esetleges kiesésükkel a demokratikus folyamatokból is foglalkozni kell, ezzel kapcsolatban Csáki Csaba azt mondta, ilyen

lemaradók "mindig is voltak", már az 1700-as években is.

"Nem a technológiával van a gond, hanem ahogy azt alkalmazzuk. Amikor egy régi helyére belép egy új technológia, mindig vannak, akik előrébb vannak" – tette hozzá.

Az volt a konferencia témája is részben, hogyan lehet észrevenni azokat a helyzeteket, problémákat, rétegeket, csoportokat, amelyek kimaradnak.

"Van egy durva statisztikai adat: az egész világon közel kétmilliárd embernek nincs internet-hozzáférése, ami viszont nekünk napi szinten megvan. Épp ez a lényege a helyes demokráciafelfogásnak, hogy az új eszközöknek, technológiáknak figyelme legyen azokra, akik ezekkel nem tudnak vagy nem akarnak élni" - hangsúlyozta Csáki Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×