eur:
379.12
usd:
348.89
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Autó halad a felhőszakadás miatt felgyülemlett esővízben Esztergom belvárosában 2021. augusztus 5-én.
Nyitókép: Autó halad a felhőszakadás miatt felgyülemlett esővízben Esztergom belvárosában 2021. augusztus 5-én. MTI/Máthé Zoltán

Mellbevágó adatokat közölt a meteorológia

Tovább folytatódott az átlagnál melegebb nyarak sorozata, az idei a 12. legmelegebb lett 1901 óta. Két nagyon száraz nyarat követően 2023 nyarán országos átlagban a sokéves átlagot kevéssel meghaladó mennyiségű csapadék hullott, az egyes országrészek csapadékösszegei között azonban nagy különbségek alakultak ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Méréseik adatait értékelve azt írták, az idei nyár középhőmérséklete országosan 21,6 Celsius-fok volt, ami 0,8 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek 20,8 fokos átlagát, így tovább folytatódott az átlagnál melegebb nyarak sorozata. Legutóbb a 2016-os nyár hőmérséklete maradt el az éghajlati normáltól.

Az elemzés szerint június még átlagos középhőmérsékletű volt, majd a július 1,2 fokkal, és augusztus is 1,0 fokkal melegebb volt az átlagnál.

A július a 9., az augusztus a 12. legmelegebb lett a 20. század kezdete óta.

A nyár középhőmérséklete az ország legnagyobb részén 21 és 23 fok között alakult, 20 fok alatti érték csak a hegyvidéki és fagyzugos helyeken fordult elő.

Hozzátették: a csapadékos tél és tavasz után a nyarat sem az elmúlt két évben tapasztalt nagyon aszályos időjárás jellemezte, az évszak csapadékösszege országos átlagban 220,6 milliméter volt az előzetes adatok alapján, ami az 1991-2020-as évek 203,2 milliméteres átlagának 109 százaléka.

A június 10 százalékkal volt csapadékosabb az éghajlati normálnál, majd a július 8 százalékkal szárazabb, az augusztus pedig ismét 26 százalékkal csapadékosabb lett.

A legkevesebb csapadék az Alföld középső és déli részén esett, itt többfelé csak 100-150 milliméter közötti értékeket regisztráltak. A nyugati és északi országrészeken hullott a legtöbb csapadék, ezeken a tájakon nem voltak ritkák a 300 millimétert meghaladó értékek. Gyakoriak voltak az évszakban a felhőszakadással járó hevesebb zivatarok, így kis területen belül is előfordultak jelentős különbségek a mért csapadékösszegekben.

A nyári napok száma - amikor a legmagasabb hőmérséklet elérte a 25 fokot - öttel meghaladta az átlagot, idén hetven ilyet regisztráltak. A szokásosnál hattal több, 33 hőségnapot rögzítettek, amikor a legmagasabb hőmérséklet elérte a 30 fokot. Forró nap - amikor a hőmérséklet elérte a 35 fokot - országos átlagban négy fordult elő, ami csak egy nappal több a sokévi átlagnál. Országosan 32 csapadékos nap volt 2023 nyarán, az átlag egyébként 28.

A meteorológiai szolgálat az idei nyár rekordjairól közölte, a legmagasabb nappali hőmérsékletet augusztus 27-én Dévaványán mérték, 39,5 fokot, a nyár legalacsonyabb hőmérsékletét pedig Zabarban június 4-én, 0,9 fokot.

Nyáron a legtöbb csapadékot, 495,4 milliméternyit Kékestetőn regisztrálták, a legkevesebbet - 83,3 milliméternyit - Szarvason. Egy nap alatt a legtöbb csapadék Kékestetőn esett: június 6-án 122 milliméternyi.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×