eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Scientist in research laboratory organizing centrifuge test tubes in rack
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Új irányító testület az ELKH élén

Július 15-ével megújul az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) – szeptember 1-jétől Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) – irányító testülete – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A KIM közleménye szerint a jelenlegi testület tagjainak mandátuma július 14-éig tartott, az új tagok kinevezése 6 évre szól. Az irányító testület Csák János kulturális és innovációs miniszter és Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke közös javaslatára, valamint Gulyás Balázs ELKH-elnök egyetértésével újul meg. A korábban 13 főből álló testület a jövőben kilenc fővel folytatja munkáját.

A megújított irányító testület fő feladata a magyar tudományos kutatóhálózat mérhető eredményességének növelése, valamint a nemzetközi tudományos erőtérben való pozícionálása - közölték.

A jelenleg ELKH, szeptember elsejétől Magyar Kutatási Hálózat (Hungarian Research Network, HUN-REN) néven működő szervezet irányító testületének vezetője az elnök, Gulyás Balázs, aki 2023. május 1-je óta áll a kutatóhálózat élén.

„Gulyás Balázs több mint 41 évet dolgozott és kutatott külföldön – többek között a svéd Karolinska Institute-ban, majd a szingapúri Nanyang Technological Universityn, így tudósként és tudományszervezőként is óriási teljesítmény áll mögötte” – írták.

Az új irányító testület tagja Gulyás Balázs (neurobiológus, az MTA külső tagja) mellett Ádám Veronika (Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, egyetemi tanár), Bollobás Enikő (irodalomtörténész, az ELTE Amerikanisztika Tanszék egyik alapítója), Charaf Hassan (dékán, tanszékvezető egyetemi tanár a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén), Hunyady László (Széchenyi-díjas egyetemi tanár, az ELKH TTK Enzimológiai Intézetének igazgatója), Jakab Roland (az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke), Kovács Melinda Beatrix (Széchenyi-díjas állatorvos, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élettani és Takarmányozástani Intézetének igazgatója), Szabó Gábor (okleveles fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet ügyvezetője) és Szántó Zoltán Oszkár (a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a CIAS kutatóközpont vezetője).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×