eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
James Webb Space Telescope (JWST) is to many astronomers the space observatory of the next decade.
Nyitókép: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Roppant fontos molekulát talált az űrben a James Webb űrteleszkóp

A metil-kationnak (CH3+) nevezett vegyületet a NASA beszámolója szerint egy fiatal csillagrendszerben, a Földtől 1350 fényévre található Orion-ködben találták meg.

A szénvegyületek az általunk ismert és megértett élet alapjául szolgálnak: a metil-kationt kulcsfontosságú összetevőnek tekintik, amely segít a bonyolultabb szénalapú molekulák kialakításában - írja a CNN.

A földi élet kialakulásának és kezdetének megismerése segítheti a kutatókat abban, hogy el tudják dönteni, univerzumunkban máshol elképzelhető-e élet.

A Webb-teleszkóp rendkívüli érzékenysége, az, hogy az emberi szem számára láthatatlan infravörös fényen keresztül vizsgálja a kozmoszt, egyre többet árul el az űr szerves kémiájáról.

Az űrobszervatórium egy fiatal vörös törpecsillag körül kavargó, d203-506 nevű protoplanetáris korongban észlelt metil-kationt észlelt.

Az ilyen, nagyrészt gázból és porból álló korongok a csillagkeletkezés maradványai. Ezekben a nagy csillaghalókban bolygók születnek, amelyekből bolygórendszerek alakulnak ki.

A vörös törpecsillagok sokkal kisebbek és hűvösebbek, mint a mi Napunk, de a d203-506 rendszert még mindig erős ultraibolya fény éri a szomszédos fiatal, nagy tömegű csillagoktól. Az UV-sugárzás a szerves molekulákat a legtöbb esetben kiirtja, de a kutatócsoport szerint ez esetben a sugárzás biztosíthatja a szükséges energiaforrást, amely lehetővé teszi a metil-kationok kialakulását.

Miután a CH3+ kialakul, további kémiai reakciókhoz vezet, amelyek lehetővé teszik a bonyolultabb szénmolekulák felépülését még az űrben tapasztalható alacsony hőmérsékleten is. A metil-kation a hidrogénnel nem reagál jól, de számos más molekulával igen, ezért

régóta a csillagközi szerves kémia fontos alkotóelemeként tekintenek rá. Most először sikerült azonban rábukanni az űrben.

"Ez az észlelés nemcsak a Webb hihetetlen érzékenységét igazolja, hanem megerősíti a CH3+ feltételezett központi jelentőségét a csillagközi kémiában" - mondta a tanulmány társszerzője, Marie-Aline Martin-Drumel, a franciaországi Paris-Saclay Egyetem Orsay-i Molekuláris Tudományok Intézetének kutatója.

A tudósok a d203-506 protoplanetáris korongjában más molekulákat mutattak ki, mint ami hasonló korongokban megszokott, de vizet nem észleltek.

"Ez világosan megmutatja, hogy az ultraibolya sugárzás teljesen megváltoztathatja egy protoplanetáris korong kémiáját. Kritikus szerepet játszhat az élet keletkezésének korai kémiai szakaszaiban" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Olivier Berné, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont asztrofizika-kutatója.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×