eur:
389.02
usd:
367.67
bux:
55816.79
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

Veszélyessé váltak az SMS-üzenetes átverések

Az eredeti szolálgatói üzenetekre tökéletesen hasonlító SMS-ekkel nagyon óvatosnak kell lenni.

Egyre agyafúrtabb módszerekkel próbálnak a csalók hozzáférni a gyanútlan áldozatok bankszámlaadataihoz, a legújabb SMS-es átverő üzenetek ugyanis szinte megkülönböztethetetlenek a bankok által küldött valódi értesítőktől – írja az Index.

Az elmúlt hónapokban ismét felütötték fejüket idehaza az SMS-es átverések, az üzenetek a gyanútlan felhasználókat bizonyos esetekben ugyan átverhették, a többségükben azonban lerítt róluk, hogy csalásról van szó. A jelenleg terjedő SMS-ek azonban sokkal veszélyesebbek, mert az üzenetben található link kivételével teljesen megegyeznek a szolgáltatók által szokásosan küldött üzenetekkel.

Ugyancsak egyre többször fordul elő, hogy olyan telefonszámokról érkezik átverő üzenet, melyről korábban valódi szolgáltatók, például a Facebook vagy a Google, esetleg egy autómegosztó már küldött a kétlépcsős bejelentkezéshez elengedhetetlen megerősítő kódokat – ezzel is azt a hamis látszatot keltve a felhasználókban, hogy a kapott SMS valószínűleg megbízható lesz.

Infostart
Infostart

A legjobb, amit tehet az ilyen üzenetekkel, az az, ha teljesen figyelmen kívül hagyja, vagy egyenesen törli őket. A legtöbb esetben azzal, ha a linkre kattint, még semmi rosszat nem tesz, itt általában még olyan szenzitív adatokat kérnek be a csalók, mint a bankszámlaszám, CVC-kód vagy fiókjelszó – ezeket már semmiképp se adja meg, a biztonsága érdekében azonban a legjobb, ha a linket sem nyitja meg.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 29. 13:46
×
×
×
×