eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Rho Ophiuchi and Antares region
Nyitókép: CHAO FU/Getty Images

Szemeket a csillagos égre, gyönyörű és igen ritka égi jelenség következik

Június 3-án a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a hatalmas telihold. A különleges égi románc alkalmából Csillagkapus eseményt szerveznek a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, ahol interaktív programokkal, és számos távcsővel várják a látogatókat – idő és létszámkorlát nélkül!

A telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek most az éjszakai égbolton, a jelenet lenyűgöző égi látványt fog nyújtani – ígéri a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Mint a közleményükben olvasható, a Hold átmérője 30 ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze 19 ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel látszik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a valóságban 13 milliárdszor távolabb van tőlünk a csillag, mint égi kísérőnk.

A Hold nem kevesebb mint 99,8 százaléka „fürdik” majd napfényben, tehát szinte pontosan telihold idején köszönt be a közelség. Az égi párost nézve a színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre, amely szépségével mindenképp magával ragadja a megfigyelőket.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető, napnyugta után nem sokkal már a délkeleti horizont felett készülnek a parádéra, és nagyjából hajnali fél 4-kor tűnnek el a délnyugati égbolton. Az együttállás szabad szemmel is kiválóan látható, de egy kézi távcsövet magunkhoz véve a telihold tengereit és sugárkrátereit is megcsodálhatjuk – tanácsolják.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a csillagászati távcsövekkel a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillag spektrumát is megvizsgálhatják a látogatók! Sőt, 20:40-kor a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A Hold és Antares együttállása mellett két másik különleges égi jelenségre is felhívják a figyelmet:

  • a Mars bolygó épp a napokban halad át a Jászol csillaghalmaz (M44) közepén, szombaton a fényes, kékes csillagok uralta csillaghalmaz szélén áll majd a vörös bolygó.
  • a Vénusz pedig most kerül dichotómiába a Nappal, ami azt jelenti, hogy mértani pontosságú félvénuszban gyönyörködhet, aki távcsőbe néz.

A június 3-i program részletei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×