eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Rho Ophiuchi and Antares region
Nyitókép: CHAO FU/Getty Images

Szemeket a csillagos égre, gyönyörű és igen ritka égi jelenség következik

Június 3-án a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a hatalmas telihold. A különleges égi románc alkalmából Csillagkapus eseményt szerveznek a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, ahol interaktív programokkal, és számos távcsővel várják a látogatókat – idő és létszámkorlát nélkül!

A telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek most az éjszakai égbolton, a jelenet lenyűgöző égi látványt fog nyújtani – ígéri a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Mint a közleményükben olvasható, a Hold átmérője 30 ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze 19 ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel látszik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a valóságban 13 milliárdszor távolabb van tőlünk a csillag, mint égi kísérőnk.

A Hold nem kevesebb mint 99,8 százaléka „fürdik” majd napfényben, tehát szinte pontosan telihold idején köszönt be a közelség. Az égi párost nézve a színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre, amely szépségével mindenképp magával ragadja a megfigyelőket.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető, napnyugta után nem sokkal már a délkeleti horizont felett készülnek a parádéra, és nagyjából hajnali fél 4-kor tűnnek el a délnyugati égbolton. Az együttállás szabad szemmel is kiválóan látható, de egy kézi távcsövet magunkhoz véve a telihold tengereit és sugárkrátereit is megcsodálhatjuk – tanácsolják.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a csillagászati távcsövekkel a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillag spektrumát is megvizsgálhatják a látogatók! Sőt, 20:40-kor a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A Hold és Antares együttállása mellett két másik különleges égi jelenségre is felhívják a figyelmet:

  • a Mars bolygó épp a napokban halad át a Jászol csillaghalmaz (M44) közepén, szombaton a fényes, kékes csillagok uralta csillaghalmaz szélén áll majd a vörös bolygó.
  • a Vénusz pedig most kerül dichotómiába a Nappal, ami azt jelenti, hogy mértani pontosságú félvénuszban gyönyörködhet, aki távcsőbe néz.

A június 3-i program részletei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×