eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Dottore prepara paziente per vaccinazione
Nyitókép: Pixel_away/Getty Images

Pezsgőbontás a Pfizernél, újabb vakcinájukat engedélyezték Amerikában

A GSK után a Pfizer is engedélyt kapott az idősebb felnőttek védelmét célzó oltásra.

Az oltások ősztől válhatnak elérhetővé Amerikában: még júniusban hoz döntést az ajánlás ügyében az amerikai járványügyi központ, a CDC - írja a CNN.

Az RSV nagyon fertőző vírus, amely minden életkorban képes megbetegedést kialakítani.

Leggyakrabban a csecsemők és a kisgyermekek kapcsán esik szó arról, milyen súlyos következményei is lehetnek, de az idősekre is veszélyes a fertőzés.

Amerikai adatok szerint évente 159 ezer 65 év fölötti kapja el a betegséget, 10-13 ezer ember pedig belehal ebben a korcsoportban.

A Pfizer oltása, amelyet Abrysvo néven hoznak majd forgalomba, a klinikai kísérlet során 66,7 százalékos hatékonyságot mutatott a két vagy több tünettel jelentkező, közepes súlyosságú alsó légúti megbetegedés megelőzésében, illetve 85,7 százalékos hatékonyságot a három vagy több tünettel rendelkező megbetegedés kivédésében a 60 évesnél idősebb népességben.

Az idősebb felnőtteknek szánt verzió engedélyezését a biztosság 7 tagja támogatta 4 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett.

Más RSV-vakcinákon is dolgoznak jelenleg is: a Moderna mRNS-oltásának zajlanak klinikai kísérletei, hónapokon belül benyújthatják a dokumentációt a hivatalnak. A Bavarian Nordic ígérete szerint még idén bejelenti klinikai kísérleteinek eredményeit.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×