eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Dottore prepara paziente per vaccinazione
Nyitókép: Pixel_away/Getty Images

Pezsgőbontás a Pfizernél, újabb vakcinájukat engedélyezték Amerikában

A GSK után a Pfizer is engedélyt kapott az idősebb felnőttek védelmét célzó oltásra.

Az oltások ősztől válhatnak elérhetővé Amerikában: még júniusban hoz döntést az ajánlás ügyében az amerikai járványügyi központ, a CDC - írja a CNN.

Az RSV nagyon fertőző vírus, amely minden életkorban képes megbetegedést kialakítani.

Leggyakrabban a csecsemők és a kisgyermekek kapcsán esik szó arról, milyen súlyos következményei is lehetnek, de az idősekre is veszélyes a fertőzés.

Amerikai adatok szerint évente 159 ezer 65 év fölötti kapja el a betegséget, 10-13 ezer ember pedig belehal ebben a korcsoportban.

A Pfizer oltása, amelyet Abrysvo néven hoznak majd forgalomba, a klinikai kísérlet során 66,7 százalékos hatékonyságot mutatott a két vagy több tünettel jelentkező, közepes súlyosságú alsó légúti megbetegedés megelőzésében, illetve 85,7 százalékos hatékonyságot a három vagy több tünettel rendelkező megbetegedés kivédésében a 60 évesnél idősebb népességben.

Az idősebb felnőtteknek szánt verzió engedélyezését a biztosság 7 tagja támogatta 4 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett.

Más RSV-vakcinákon is dolgoznak jelenleg is: a Moderna mRNS-oltásának zajlanak klinikai kísérletei, hónapokon belül benyújthatják a dokumentációt a hivatalnak. A Bavarian Nordic ígérete szerint még idén bejelenti klinikai kísérleteinek eredményeit.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×