eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Szabó Lajos Doki nevű sinka kutyája versenyez a Magyar pásztorkutyák 2016. évi országos terelőbajnokságának 5. minősítő fordulóján az Ős-Dráva Látogatóközpontban, Szaporcán 2016. augusztus 6-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Tudományos vizsgálódás tárgyaivá váltak a pásztorok - videó

A pásztorok tudása ugyan jellemzően helyi, de alapelveik globálisak - derítette ki egy tanulmány.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai külföldi kutatókkal együttműködve a pásztorok hagyományos ökológiai tudását vizsgálták. A kutatás – amelyhez hasonló szintézis még sosem készült – igazolta, hogy a világ pásztorainak a legelők növényeire és növény-jószág kölcsönhatásaira vonatkozó tudása feltűnően hasonló elveket követ. Ennek alapján a kutatók összesen tíz, helyszíntől és élőhelytípustól szinte függetlenül globálisan jellemző általános alapelvet határoztak meg.

Ökológusok és gyakorló pásztorok közös munkájaként, európai, ázsiai és afrikai szerzők együttműködésében áttekintő cikk készült a kutatás eredményeiről, amely a Journal of Environmental Management folyóiratban jelent meg.

Molnár Zsolt, az ÖK tudományos tanácsadója több mint 20 éve kutatja a pásztorok hagyományos ökológiai tudását.

A pásztorok gyakran

olyan tájakat használnak legeltetésre, amelyek az éghajlati szélsőségek vagy a talajadottságok miatt kevéssé alkalmasak a növénytermesztésre.

A hagyományos legeltetési rendszereket nagyon eltérő természeti környezetekben alkalmazzák, például a tundrán, a sztyeppén, a szavannán, a sivatagban vagy hegyvidéken. A legelők hasznosítása a pásztorközösségek helyileg releváns, a legelők növényeivel kapcsolatos többgenerációs hagyományos ökológiai tudására épül.

Az áttekintő cikk szerzői a pásztoroknak a legelők ‒ és részben a kaszálók ‒ növényeire és növény-jószág kölcsönhatásaira vonatkozó ismereteit gyűjtötték össze. A témához kapcsolódó 372 tudományos publikációból 24 releváns tanulmányt,

a pásztorokról és legelőikről szóló 105 videófilm közül 18-at elemeztek,

azokat, amelyek közlik, illetve bemutatják a pásztorok eredeti gondolatait. Emellett az eredmények és a következtetések megvitatása céljából félig strukturált interjúkat készítettek gyakorló pásztorokkal

  • Iránban,
  • Mongóliában,
  • Kenyában,
  • Lengyelországban és
  • Magyarországon.

Három kiemelkedő tudású pásztor egyben a tanulmány társszerzőjévé is vált.

A kutatók összesen 35 indikátort azonosítottak a nemzetközi szakirodalomban és a filmekben arra vonatkozóan, hogyan „látják” a pásztorok a legelő növényeit. Ezek a növények botanikai jellemzőit, az állatok legeltetés során tapasztalt viselkedését, valamint a növényeknek a jószág állapotára és egészségére gyakorolt hatását írják le.

Bár a világ pásztorai sokfélék, a legelő füveire, illetve a jószág és a növények közti kapcsolatra vonatkozó tudásuk feltűnően hasonló elveket követ. A kutatók összesen tíz, helyszíntől és élőhelytípustól szinte függetlenül globálisan jellemző általános alapelvet határoztak meg. Ilyen szintézis most először készült a világon.

A legelő füveinek állapotát a pásztorok szorosan nyomon követik, az egyes foltokon célzottan legeltetnek, miközben sokszor meglepő stratégiai alapossággal tervezik meg az állatok mozgását napi, heti és havi szinten egyaránt. Ennek célja a rendelkezésre álló fű mint erőforrás optimális felhasználása és a legelők jó állapotának hosszú távú biztosítása.

Természetesen a pásztorok tudása elsősorban a hely adottságaira vonatkozik, az alapelvek ugyanakkor globálisan általánosak.

A vizsgálódás során az is kiderült, a döntéshozók sokszor nem értik kellően a pásztorok világát. A cikk rámutat, hogy vannak olyan általános alapelvek, amelyeket figyelembe véve a jövőben mind ökológiai, mind kulturális szempontból jobb szabályozást lehet kialakítani. A pásztorok legelőkkel és a jószág legelésével kapcsolatos tudásának jobb megértése a kevésbé produktív természetközeli gyepek biodiverzitásának fennmaradása és gazdasági hasznosulása mellett a hagyományos pásztoréletforma innovatív megőrzését is elősegítheti.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×