INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

szén-dioxid

eltávolítás

klímavédelem

Itt a nagy szén-dioxid-mentőakció: szódabikarbona a tengerben

Itt a nagy szén-dioxid-mentőakció: szódabikarbona a tengerben

Infostart

A jelenleg alkalmazott módszereknél háromszor hatékonyabb lehet ez a megoldás.

A gáz szódabikarbónává alakítható, ebben a formájában pedig biztonságosan és olcsón tárolható tengervízben a szakértők szerint. Segítségével felgyorsítható a gáz eltávolítása a légkörből – írja a BBC.

A szén-dioxid a légkörből való eltávolítására számos cég fejleszt technológiákat világszerte: a legismertebb közülük a svájci Climeworks, amelynek gépei beszívják és megszűrik a levegőt, csapdába ejtve a szén-dioxidot. A gázt izlandi telephelyükön a föld mélyébe juttatják, ahol az kőzetté alakul.

A cég ügyfelei közt olyan vállalatok vannak, mint a Microsoft vagy a Spotify: ezek a vállalatok ugyanakkor borsos áron válthatják meg kibocsátásukat a szolgáltatás igénybe vételével. Ennek oka az, hogy a szén-dioxid felmelegedést okozó hatása ugyan erős, de a légkörben viszonylag alacsony, körülbelül 400 ppm-es koncentrációban található meg.

Elnyeléséhez nagy energiát igénylő gépeket kell működtetni - az új módszer ugyanakkor készen kapható anyagokat használt a megkötéshez.

A kutatócsoport a vízben alkalmazott megközelítés módszeréből kiindulva alakított át úgy már meglévő anyagokat úgy alakította át, hogy a szén-dioxidot a levegőből távolítsa el. A tesztek során az új hibrid elnyelő anyag háromszor annyi gázt volt képes felvenni, mint a meglévő anyagok.

Arup SenGupta vezető kutató, az amerikai Lehigh Egyetem szakembere szerint ez a módszer erőssége – és ezt emelik ki független szakértők is.

Kihívást jelent a szén-dioxid kezelésében az is, hogy hova kerüljön a légkörből kivont gáz: ebben is újat mondanak a kutatók azzal az állítással, mely szerint bizonyos anyagok hozzáadásával szódabikarbóna lesz a gázból,

ami már biztonságosan tárolható tengervízben.

SenGupta spinoff céget szeretne alapítani a későbbiekben a technológia felhasználására, amely nemcsak a klíma védelmében nagy segítség, de munkát adhat a fejlődő országok lakosainak is.

Egyes kutatók szkeptikusan figyelik a szén-dioxid megkötésére irányuló kísérleteket, mondván azok elterelik a figyelmet a nagyon is szükséges kibocsátáscsökkentésről. Mások ugyanakkor úgy érzik, erre is szükség van a klímacélok elérésére. SenGupta szerint egy tonna szén-dioxid a légkörből való eltávolítása 100 dollár alatti költséggel lesz megoldható módszerükkel.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018