eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A rare archeological find is a fragment of a bronze celt. Careful clearing and fixing of the find
Nyitókép: Krugloff/Getty Images

Szenzációs maja leletre bukkantak Mexikóban

Egy teljes emberi csontvázat tartalmazó, ősi maja sírkamrát találtak Mexikó délkeleti részén az úgynevezett maja vasút építési munkálatai közben.

Az ősi maja települések egyik ásatási helyszíne, Palenque közelében, Chiapas államban találták meg a sírkamrát - jelentette be a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH). Egy másik újonnan felfedezett kamrában temetkezési kellékeket, tányérokat és zöld kőből faragott figurákat találtak.

A maja vasútvonalat Délkelet-Mexikó idegenforgalmának fellendítésére építik, várhatóan 2024-re lesz kész. A nagyrészt a Yucatán-félszigeten haladó, 1500 kilométer hosszú vasútvonalat a tehervonatok mellett mintegy hárommillió turista fogja évente használni.

Környezetvédők és a helyi őslakosokat képviselő csoportok több alkalommal is panaszt emeltek a vasút építése ellen, 2020-ban egy időre fel is függesztették a munkálatokat az őslakosok egyik beadványa miatt. Az érintett területen hat UNESCO-világörökségi helyszín és öt bioszféra-rezervátum található.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×