eur:
388.42
usd:
358.67
bux:
68159.33
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Aerial view of beach with stones and rocks, alone boat in adriatic sea at sunset in summer. Top view of yacht in transparent blue water. Travel in Croatia. Nature background. Landscape with ocean
Nyitókép: den-belitsky/Getty Images

Harminc éve méri a NASA a tengervízszint emelkedését, nem gondolták volna, hogy ilyen rossz lesz a helyzet

Több mint a duplájára módosították a várható emelkedés ütemét, 2050-re ennek másfélszeresére számítanak.

A NASA tudósai 1993 óta mérik, hogy mennyivel emelkedik meg a tengerek vízszintje. 2022-ben már módosítani kellett az előrejelzésen is – írja az Interesting Engeneering cikke alapján a hvg.hu.

A 2021-ről tavalyra a tengerszint átlagosan 0,27 centiméterrel lett magasabb a NASA legfrissebb mérései alapján. Ez olyan,

mintha minden egyes nap egymillió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő vizet öntöttek volna az óceánokba.

A NASA 1993-ban kezdte el figyelni a tengerek magasságát, és arra jutott, hogy azóta összességében 9,1 centiméteres volt az átlagos emelkedés.

A kutatók 1993-ban még 0,20 centiméterre becsülték az éves vízszint-emelkedést, de tavaly már 0,44 centiméterre módosították. A műholdas mérések alapján született becslések szerint a vízszint emelkedése 2050-re elérheti az évenkénti 0,66 centimétert is.

A tudósok a földi mérőállomások mellett két műholdat is használni fog a mérésekhez. Az egyik már 2020-ban pályára állt, a második pedig 2025-ben indul majd útnak.

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×