eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Heart surrounded by man and womans hand
Nyitókép: takasuu/Getty Images

Újfajta eszköz segíthet a szívbeteg kisgyerekeken

A korábban használt, a vérkeringés javítását szolgáló értágító csövecskéket idővel ki kellett cserélni.

A korábbi módszer elkerülhetetlenné tette, hogy később nyitott szívműtét során cseréljék ki a stentet a gyerekek szívében: a négyéves Jake Schumacher is egyike azoknak a gyerekeknek, akik elsőként élvezhetik a testükkel együtt növekvő stentek előnyeit.

A fiú veleszületett szívbetegséggel él, már öt hónaposan műtötték emiatt, de ismételt beavatkozásra is szüksége volt. A szülei a CBS News-nak beszéltek arról, hogy műtét előtt nem sokkal a beleegyezésüket kérték egy újfajta eljáráshoz.

A stent ebben a kísérleti módszerben együtt nő a gyermekkel.

Az eszköz, mely a Minima stent névre hallgat, az első kifejezetten csecsemők és kisgyermekek részére kifejlesztett művi értágító, amely jelentősen csökkenti egy későbbi nagy műtét szükségességét.

Eddig négy kórház tíz páciense kapta meg ezt az eszközt, amely Dor Markush gyermekkardiológus szerint megváltoztatja a gyermekkori szívbetegséghez való hozzáállást.

"A féléves kontrolloknál minden rendben volt a stentekkel. Az eredeti szűkületek 100 százalékos enyhülését tapasztaltuk, és nem voltak súlyos mellékhatások" – fogalmazott.

Jake kilenc hónapja kapta meg az újfajta értágítót: azóta taekwondózik és hamarosan hokizni is elkezd.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×