eur:
385.59
usd:
356.05
bux:
69211.2
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Heart surrounded by man and womans hand
Nyitókép: takasuu/Getty Images

Újfajta eszköz segíthet a szívbeteg kisgyerekeken

A korábban használt, a vérkeringés javítását szolgáló értágító csövecskéket idővel ki kellett cserélni.

A korábbi módszer elkerülhetetlenné tette, hogy később nyitott szívműtét során cseréljék ki a stentet a gyerekek szívében: a négyéves Jake Schumacher is egyike azoknak a gyerekeknek, akik elsőként élvezhetik a testükkel együtt növekvő stentek előnyeit.

A fiú veleszületett szívbetegséggel él, már öt hónaposan műtötték emiatt, de ismételt beavatkozásra is szüksége volt. A szülei a CBS News-nak beszéltek arról, hogy műtét előtt nem sokkal a beleegyezésüket kérték egy újfajta eljáráshoz.

A stent ebben a kísérleti módszerben együtt nő a gyermekkel.

Az eszköz, mely a Minima stent névre hallgat, az első kifejezetten csecsemők és kisgyermekek részére kifejlesztett művi értágító, amely jelentősen csökkenti egy későbbi nagy műtét szükségességét.

Eddig négy kórház tíz páciense kapta meg ezt az eszközt, amely Dor Markush gyermekkardiológus szerint megváltoztatja a gyermekkori szívbetegséghez való hozzáállást.

"A féléves kontrolloknál minden rendben volt a stentekkel. Az eredeti szűkületek 100 százalékos enyhülését tapasztaltuk, és nem voltak súlyos mellékhatások" – fogalmazott.

Jake kilenc hónapja kapta meg az újfajta értágítót: azóta taekwondózik és hamarosan hokizni is elkezd.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×