eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: ULB

Jókora kődarab zuhant a Földre a Mars és a Jupiter térségéből

A meteorit több tízezer éve üldögélhet a Déli-sarkon, de csak most lett szerencséjük hozzá a tudósoknak.

Egy 7,6 kilogramm súlyú meteoritot találtak kutatók a Déli-sark közelében - közölte pénteken a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB).

A meteorit naprendszerünknek a Mars és a Jupiter pályája között található kisbolygóövéből származik, s több tízezer éve zuhanhatott a Földre.

Az expedíciót vezető Vinciane Debaille belga kutató az RTBF helyi televíziónak rendkívüli leletről beszélt tekintettel arra, hogy általában csak 10-50 grammos meteoritokat találnak. "Ez nagyszerű ajándék, amelyet utolsó, kutatással töltött napunk utolsó órájában találtunk" - mondta.

Debaille egy nemzetközi kutatóexpedíció vezetőjeként bukkant az űrből származó kőzetre mintegy 60 kilométerre az antarktiszi Princess Elisabeth kutatóállomástól. Műholdas felvételek és GPS-koordináták segítségével a kutatók számos meteoritra bukkantak a térségben. A munka nem volt viszontagságoktól mentes, a szakembereknek mínusz tíz Celsius-fokos hőmérséklettel dacolva kellett hódűnék között tábort verniük.

Maria Schönbächler svájci kutató, aki szintén részt vett az expedícióban, arról beszélt a Keystone-SDA hírügynökségnek, hogy az Antarktisz nagyszerű lehetőséget nyújt a meteoritok keresésére, hiszen a fehér hóban jól láthatók a fekete kövek. A gleccserek haladásával pedig meteoritok kerülnek napvilágra a több millió éves jég alól - tette hozzá.

Debaille szerint a meteoritok ismereteket nyújthatnak a naprendszer, illetve a bolygók keletkezéséről, mivel olyan porszemcsékből állnak, amelyek még a bolygók előtt jöttek létre. Az űrből származó kődarab kémiai összetételét most egy brüsszeli laborban fogják megvizsgálni - mondta.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×