eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikipédia/Muhammad Mahdi Karim

Rovarirtóknak ellenálló szúnyogok kezdtek terjedni

Az irtószereknek ellenálló mutáció fejlődött ki.

Olyan szúnyogokat fedeztek fel Ázsiában, amelyek rendkívül ellenállóak a rovarirtó szerekkel szemben – írta a New Scientist alapján a 24.hu. A jellemzően a trópusi és szubtrópusi régiókban előforduló egyiptomi csípőszúnyog (Aedes Aegyypti) számos betegséget terjeszt, köztük a sárgalázat, a dengue-lázat és a Zika-vírust, ezért visszaszorításuk fontos feladat.

Főként piretroid tartalmú anyagokkal irtják őket, ám az ezzel szembeni ellenállás már általános problémának számít a szúnyogirtás területén.

Kaszai Sindzsi, a japán Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének munkatársa és kollégái 23 szúnyog populációt vizsgáltak meg Ghánában, Tajvanon, Vietnámban és Indonéziában, hogy kiderítsék, mennyire elterjedt piretroid-rezisztencia. A kutatók egy gyakori piretroid hatóanyagú szerrel permetezték le a rovarokat, amelynek elméletileg az érintett szúnyogok 99 százalékát meg kéne ölnie. A valóságban azonban más eredmények mutatkoztak:

a legellenállóbb vietnámi populáció esetében az egyedek kevesebb mint 20 százaléka pusztult csak el.

Az életben maradt példányok vizsgálatával a tudósok beazonosították a rezisztenciáért felelős genetikai mutációt és az is kiderült, hogy ezt az L982W-t a Kambodzsából és Vietnámból származó szúnyogok nagyjából 78 százaléka hordozza.

A kutatás rávilágít arra, hogy a szúnyogirtáshoz piretroidra támaszkodó államoknak minél hamarabb alternatív rovarölő szerekre kellene váltaniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×