eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Nyitókép: Toa55/Getty Images

400 millióval több autó gyártását tervezik, mint amit a klímahelyzet enged

Egy kutatás szerint a Toyota, a Volkswagen és a Hyundai/Kia a fenntarthatónál jóval több benzines és dízel járművet akar piacra dobni.

A kutatásban részt vevő szervezetek – a Greenpeace Németország, a Sydney-i Technológiai Egyetem és a Bergisch Gladbach-i Ipari Alkalmazott Tudományok Egyeteme – azt hasonlították össze, hány gépkocsi gyártása teszi lehetősége a másfél fok alatti felmelegedés céljának megtartását, és ehhez képest mit terveznek a nagy márkák.

Összesen 12 világmárkát vizsgáltak, és arra jutottak, hogy egyes népszerű gyártók jóval több autót akarnak eladni, mint amit a klímahelyzet jelenleg megenged – írja a The Guardian.

A kutatók a Sydney-i Technológiai Egyetem által kifejlesztett klímamodell segítségével számították ki annak a globális szén-dioxid-kibocsátásnak a mértékét, amellyel a Föld még másfél fokos felmelegedés alatt marad:

ezt 53 gigatonnában határozták meg.

"Az 53 gigatonnás szén-dioxid-kibocsátási keret további 315 millió belső égésű motoros jármű értékesítését teszi lehetővé a 2022-től kezdődő időszakban. Az előre jelzett belső égésű motoros eladások ugyanakkor legalább 645-778 millió jármű között mozognak. Ez 105-147 százalékos túllépést jelent a másfél fokos felmelegedéssel kompatibilis értékhez képest" – áll a jelentésben.

A gyártók világszerte az elektromos autók irányába fordulnak el: így tesz a Volvo, a General Motors és a Mercedes-Benz is, teljes mértékben leállítani tervezik a belső égésű motorral felszerelt autók gyártását, akár már 2025-től. Más márkák ugyanakkor jelentősen túl fogják lépni a fenntartható módon gyártható autók számát. A pontos adatok a következők:

  • a Toyota 63 millió autóval
  • a Volkswagen 43 millióval
  • a Hyundai pedig 39 millióval

akar többet gyártani, mint ami maximálisan megengedhető lenne. Sven Teske, a Sydney-i Egyetem professzora szerint ezért 2030-tól be kellene tiltani a nem elektromos autók használatát.

"Legkésőbb ekkortól az új autók közt csak elektromosoknak kellene szerepelnie a kínálatban" – fogalmazott.

A kereslet kevés: kínálat is kell

Behyad Jafari, az Elektromos Járművek Tanácsának munkatársa szerint Ausztráliában a szén-dioxid-kibocsátásmentes járművek iránti kereslet "abszolút megvan", de az ügyfelek a kínálat hiánya miatt kénytelenek benzinüzemű autókat vásárolni. Az országba érkező elektromos autókat

már fél évvel azelőtt eladták, hogy a szalonokba kerülnének,

így oda senki nem tud azért besétálni, hogy csak úgy vegyen egy elektromos autót.

"A kérdés az, hogy mekkora terhet rakunk minden más ágazatra? Mennyire kell a mezőgazdasági termelőknek, az iparnak és más ágazatoknak még jobban csökkenteniük a kibocsátásukat, hogy ellensúlyozzák azt, hogy néhány autógyártó cég most több pénzt akar keresni?" – tette fel a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×