eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
otthon elvégezhető diagnosztikai eljárás
Nyitókép: eletingenlok.hu

Az immunrendszert hackelheti meg a rák új gyógymódja

A betegek immunrendszerét programozhatják át a szerek a daganat megtámadására.

Mindössze 16 beteg bevonásával végezték el a módszer klinikai kísérletét, de nagy előre tett lépésként, komoly eredményként könyvelték el annak eredményeit. Az összes, a kutatásba bevont beteg számára olyan személyre szabott kezelést terveztek meg, amely a tumoruk gyenge pontjait vette célba – írja a BBC.

A rossz hír az, hogy ebből az alacsony résztvevői létszámmal végzett kísérletből még nem derül ki, mennyire hatékony ez a kezelési mód, amely költséges és időigényes is egyben.

A kezelés a T-sejtekre fókuszál, amelyek proteinreceptor segítségével "szagolják ki" a fertőzéseket vagy a rákos sejteket. Az utóbbiak megtalálása ugyanakkor trükkös lehet: míg

egy vírus jelentősen különbözik a test egyéb sejtjeitől, a daganatos sejtek nem térnek el olyan nagy mértékben azoktól.

A terápia alapötlete a rákos sejteket észrevenni képes T-sejtek számának felturbózása - mivel minden egyes rákbetegség egyedi, ezért a kezelésnek is annak kell lennie.

Így működik a kezelés:

  • a kutatók megkeresik a betegek vérében azokat a T-sejteket, amelyek rendelkeznek olyan receptorokkal, amelyek kiszagolhatták a rákot.
  • ezt követően további T-sejteket gyűjtöttek és azokat újratervezték: receptoraikat kicserélték az első csoportba sorolható T-sejtek receptoraira
  • a módosított T-sejteket visszahelyezték a betegbe, hogy felkutassák a daganatot.

Ez jelentős genetikai módosítást jelent és csak a CRISPR-technológia teszi lehetővé, amely a DNS egyszerű manipulálását jelenti. A technológiát kifejlesztő kutatók 2020-ban

kémiai Nobel-díjat kaptak.

A kutatásba végbél-, mell, és tüdőrákos betegeket vontak be. Közülük 11 esetében a betegség súlyosbodott, 5 esetében azonban javult a kezelést követően. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a terápia megfelelő dozírozását kialakítják és hatékonyságáról megbizonyosodhassanak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×