eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tizenkétszer volt rákos egy nő, sosem látott mutáció van a DNS-ében

Egy különleges genetikai változás egyszerre elősegíti és akadályozza is a rák kialakulását.

Egy spanyol nő szervezetében 12 daganat – hét jóindulatú és öt rosszindulatú – alakult ki a 40. születésnapja előtt – írja a Telex. A Live Science cikkére hivatkozva a portál arról számol be, hogy az orvoskutatók csak nemrég fedezték fel, miért is hajlamos ennyire a rendellenes kinövésekre: olyan genetikai mutációkat hordoz, amelyeket embernél még soha nem láttak.

A nő az apjától is és az anyjától is örökölt egy-egy olyan gént, ami különösen hajlamossá teszi a daganatos megbetegedésekre. Ennek megfelelően

az első tumor már kétéves korában meg is jelent nála.

Ám akkor is és később is rendre könnyen kigyógyult a rákból. Jól reagált a gyógyszeres kezelésekre, a kemoterápiákra valamint a műtéti beavatkozásokra. Bár a daganatok időről-időre megjelentek, mégis viszonylag probléma mentesen volt képes legyűrni a kórt.

Ennek okára a nő vérének vizsgálata adta meg a magyarázatot. A vérsejtjeinek mintegy 30-40 százaléka abnormális számú kromoszómát hordoz, vagy túl sokat, vagy túl keveset. Elemzéseik során a kutatók azt találták, hogy az abnormális kromoszómaszámú sejtek jelenléte erős immunválaszt váltott ki a hagyományos kromoszómaszámú sejtekből, ami segíthetett az immunrendszernek felismerni és elpusztítani a rákos daganatokat, amikor azok keletkeztek.

A kutatók most a nő immunvédekezését tanulmányozzák, remélve, hogy sikerül azt lemásolni. A fokozott immunválasz ugyanis segítene megállítani a daganatok fejlődését. Egy ilyen kezelés hasonló lenne a a már létező immunterápiákhoz, amelyek célja a szervezet védekezőképességének fokozása, azért, hogy időben felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×