INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

napfogyatkozás

nap

hold

csillagászat

Teljes napfogyatkozás a chilei La Silla Obszervatóriumból nézve, Coquimbo tartományban 2019. július 2-án. A napfogyatkozás mintegy 150 kilométer széles sávja Chilét a csendes-óceáni partvidékén fekvő La Serena városnál érte el, és az argentin fővárosnál, Buenos Airesnél hagyta el a dél-amerikai földrészt A Chilei Csillagászati Társaság adatai szerint az ország ezúttal elsötétült részén több mint négyszáz éve, 1592 óta nem volt látható teljes napfogyatkozás, s a következő ilyen esemény 2165-ben várható.

Tekinteteket az égre: nagyot harap ma a Hold a Napból

Infostart

Fokozott várakozással tekinthetünk a jelenségre, mivel legutóbb 2015-ben láthattunk hazánkból jelentősebb mértékű részleges napfogyatkozást. Csak védőeszközzel szabad a Napba nézni!

Legutóbb 2021. június 10-én került sor „láthatatlan napfogyatkozásra”, ami természetesen jól látszott, csak a csorbulás mértéke nem volt „drámai”. Most a napkorong 27,8-38,6 százalékát takarja majd ki a Hold, és az északkeleti határon élők láthatják a nagyobb „harapást” – írja a Magyar Csillagászati Egyesület a honlapján.

A félárnyék 8:58:10-kor érinti az Atlanti-óceán vizeit Izlandtól északra 30 kilométerre. Gyorsan beborítja az Atlanti-óceán és Norvég-tenger vizeit, majd ráborul Európára. 11:00:04-kor lesz a fogyatkozás maximuma, a Nap 82 százaléka lesz takarásban bizonyos területeken.

A félárnyék ezután fokozatosan délre és keletre mozdul, de zsugorodása közben még beteríti az Arab-félszigetet, Iránt, Afganisztánt, Pakisztánt és Indiát. A félárnyék 13:02:08-kor hagyja el a Föld felszínét az Arab-tenger közepén – olvasható.

Time and Date
Time and Date

A Time and Date oldalán egy rövid videóban mutatják be, hogy pontosan honnan és milyen arányban látszik majd a napfogyatkozás.

Csak védőeszközzel!

Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenség szabad szemmel is látható lesz. Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére

csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak.

A legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják.

Október 25-én számos csillagvizsgáló nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, így a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is különleges távcsöves programokkal készülnek a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018