eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Debrecen, 2020. szeptember 8.A Telekom Vanda nevű, magyarul beszélő mesterséges intelligencia alapú robotja védőmaszkban a Magyarország 2030-ig tartó időszakára szóló Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája ismertetésén a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában 2020. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Mesterséges intelligencián alapuló újítással rukkolt elő a Meta

A fejlődés újabb lépcsőfokához érkeztünk: a mesterséges intelligencia videót is képes létrehozni szöveges instrukciók alapján.

A Meta hivatalosan novemberben indítja el a Make-A-Video nevű, mesterséges intelligencia alapú technológiát. A projekt lényege, hogy egy szöveges leírásból videó készüljön – írja a hvg.hu.

A Meta már bemutatta az ugyancsak mesterséges intelligencia alapú Make-A-Scene-t, amellyel fotorealisztikus illusztrációkat és mesekönyv-minőségű rajzokat lehet készíteni szöveges leírásokból.

A videós újítás még messze nem tökéletes,

mégis figyelemre méltó teljesítmény, ugyanis egy videó akár több ezer képből álló sorozat is lehet, így sokkal több adatra van szükség a gépi intelligencia betanításához. Ráadásul kevesebb nagyméretű videókészlet áll rendelkezésre, tehát a közeljövőben az ilyen projekteket a nagyobb erőforrással rendelkező vállalatok tudják majd megcsinálni.

A Meta több ilyen projekttel is kísérletezett már:

Mindenesetre a Meta mesterséges intelligenciája már több stílusban is készített már videókat. A videók egydimenziósak, a rajta szereplő figurák pedig csak egyféle dolgot csinálnak.

Ugyanakkor az újítás felveti a hamisítás kérdését, sőt a Meta is elismerte a fotorealisztikus videók készítésének veszélyeit.

Azt mondják, a vízjel hozzáadásával lehet ezt kiküszöbölni, amiből a néző rögtön tudja, hogy nem valódi videóról van szó. Kérdés azonban, mennyire jelenthet ez megoldást. Hiszen ha egy mesterséges intelligencia szövegből tud videót készíteni, akkor egy vízjel eltüntetése sem lehet probléma.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×