eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Eljöhet az idő, hogy az ember félreálljon a kiberbiztonság területén

A BME hallgatóit is bevonva már mesterséges intelligenciával vadásznak az informatikai rendszerek támadóira, négy "fegyver" már működik is béta verzióban.

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a Budapesti Műszaki Egyetem és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium közös tudományos kutatási projektjének első szakasza – számolt be az InfoRádiónak a Quadron ügyvezető igazgatója. Gulyás Péter hozzátette, a kutatás középpontjában egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló eljárás állt, ami képes lehet azonnal érzékelni, ha egy informatikai rendszert támadás ér, azaz jóval előbb, mint ahogy a támadás által okozott károk mutatkoznának.

"A mesterséges intelligenciával és gépi tanulással megtámogatott rendszerrel kapcsolatos tervünket régóta dédelgetjük. Nem olyan rég az áttörés is megtörtént a Quadron Research Lab. keretein belül" - említette Gulyás Péter.

Megítélése szerint a kutatás-fejlesztéshez a BME legjobb és legképzettebb hallgatói csatlakoznak leendő szakértőkként.

A spanyolviaszt szerinte nem ők fogják feltalálni, hisz szerte a világon nagyon sokan kutatnak ezen a kiberbiztonsági területen, ennek a kutatásnak az alappillére inkább az, hogy nem elemzőkkel és humán interakcióval, erőforrással dolgoznak, hanem különböző matematikai és mesterségesintelligencia-modellekkel.

"A számítási kapacitástól függően sokkal nagyobb valószínűséggel, sokkal hamarabb és sokkal több támadást is észre tudunk venni. Nincsenek fizikai korlátai az elemzésnek"

- emelte ki Gulyás Péter.

A fejlesztésnek az a célja, hogy minél hamarabb és minél pontosabban kiszűrje a fals pozitív támadáselemzési eredményeket is, és a valós támadásokra időben riasszon.

Hogy hol tartanak?

"Ez év tavaszán kezdtük el a munkát valós környezetben, néhány ügyfelünk jelentkezett béta tesztelésre, az első riportok pedig egy hónappal ezelőtt meg is érkeztek. Idő kell az eredményhez, hiszen nem feltétlenül leselkedik minden pillanatban támadás az ügyfeleinkre. De három-négy termék béta verzióban már működik, amivel fogjuk még spékelni ezt a megoldást, az az, hogy a technológiai fejlettségen javítunk, illetve a felhasználó kollégák felkészültségét erősítjük."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×