INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

digitális

kibervédelem

bme

hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept

Eljöhet az idő, hogy az ember félreálljon a kiberbiztonság területén

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

A BME hallgatóit is bevonva már mesterséges intelligenciával vadásznak az informatikai rendszerek támadóira, négy "fegyver" már működik is béta verzióban.

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a Budapesti Műszaki Egyetem és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium közös tudományos kutatási projektjének első szakasza – számolt be az InfoRádiónak a Quadron ügyvezető igazgatója. Gulyás Péter hozzátette, a kutatás középpontjában egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló eljárás állt, ami képes lehet azonnal érzékelni, ha egy informatikai rendszert támadás ér, azaz jóval előbb, mint ahogy a támadás által okozott károk mutatkoznának.

"A mesterséges intelligenciával és gépi tanulással megtámogatott rendszerrel kapcsolatos tervünket régóta dédelgetjük. Nem olyan rég az áttörés is megtörtént a Quadron Research Lab. keretein belül" - említette Gulyás Péter.

Megítélése szerint a kutatás-fejlesztéshez a BME legjobb és legképzettebb hallgatói csatlakoznak leendő szakértőkként.

A spanyolviaszt szerinte nem ők fogják feltalálni, hisz szerte a világon nagyon sokan kutatnak ezen a kiberbiztonsági területen, ennek a kutatásnak az alappillére inkább az, hogy nem elemzőkkel és humán interakcióval, erőforrással dolgoznak, hanem különböző matematikai és mesterségesintelligencia-modellekkel.

"A számítási kapacitástól függően sokkal nagyobb valószínűséggel, sokkal hamarabb és sokkal több támadást is észre tudunk venni. Nincsenek fizikai korlátai az elemzésnek"

- emelte ki Gulyás Péter.

A fejlesztésnek az a célja, hogy minél hamarabb és minél pontosabban kiszűrje a fals pozitív támadáselemzési eredményeket is, és a valós támadásokra időben riasszon.

Hogy hol tartanak?

"Ez év tavaszán kezdtük el a munkát valós környezetben, néhány ügyfelünk jelentkezett béta tesztelésre, az első riportok pedig egy hónappal ezelőtt meg is érkeztek. Idő kell az eredményhez, hiszen nem feltétlenül leselkedik minden pillanatban támadás az ügyfeleinkre. De három-négy termék béta verzióban már működik, amivel fogjuk még spékelni ezt a megoldást, az az, hogy a technológiai fejlettségen javítunk, illetve a felhasználó kollégák felkészültségét erősítjük."

Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Kapcsolódó hang

Kiberbiztonság mesterséges intelligenciával - Gulyás Péter
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018