eur:
394.09
usd:
363.64
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Saját Covid-vakcinát gyárt a WHO a Moderna segítségével

A biotechnológiai cég megengedte a koronavírus elleni védőoltás felhasználását a kísérletekhez, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szegényebb országokba is elegendő vakcinát tud eljuttatni.

A dél-afrikai biotechnológiai cég, az Afrigen Biologics & Vaccines a WHO-val együttműködve új Covid-vakcina fejlesztésén dolgozik. Az eredményesség érdekében az egereken végzett kísérletekhez a Moderna biztosít oltásokat összehasonlítás céljából – írja a Bloomberg.com.

A WHO és az Afrigen célja az új mRNS-alapú vakcinákkal a védőoltás elérhetővé tétele a szegényebb, fejlődő országokban. A fejlettebb országokban az utóbbi időszakban a nagyobb az átoltottság, és a betegség enyhébb lefolyása miatt csökkent a kereslet a koronavírus elleni oltások iránt. Az alacsonyabb jövedelmű országokban viszont a népesség jelentős része továbbra sincs átoltva, mert nem tudtak elegendő mennyiségű vakcinát beszerezni eddig.

A tervek szerint a WHO fokvárosi mRNS-vakcina-technológiai transzferközpontjának irányításával a világon 15 helyen állítanák elő az új oltást. Az ENSZ által támogatott szervezet, a Medicines Patent Pool kérésére a francia kormány engedélyezte a Moderna-oltások eljuttatását Dél-Afrikába. A Pfizer elutasított egy hasonló kérelmet, mert nem tartotta sürgősnek a helyzetet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×