eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Saját Covid-vakcinát gyárt a WHO a Moderna segítségével

A biotechnológiai cég megengedte a koronavírus elleni védőoltás felhasználását a kísérletekhez, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szegényebb országokba is elegendő vakcinát tud eljuttatni.

A dél-afrikai biotechnológiai cég, az Afrigen Biologics & Vaccines a WHO-val együttműködve új Covid-vakcina fejlesztésén dolgozik. Az eredményesség érdekében az egereken végzett kísérletekhez a Moderna biztosít oltásokat összehasonlítás céljából – írja a Bloomberg.com.

A WHO és az Afrigen célja az új mRNS-alapú vakcinákkal a védőoltás elérhetővé tétele a szegényebb, fejlődő országokban. A fejlettebb országokban az utóbbi időszakban a nagyobb az átoltottság, és a betegség enyhébb lefolyása miatt csökkent a kereslet a koronavírus elleni oltások iránt. Az alacsonyabb jövedelmű országokban viszont a népesség jelentős része továbbra sincs átoltva, mert nem tudtak elegendő mennyiségű vakcinát beszerezni eddig.

A tervek szerint a WHO fokvárosi mRNS-vakcina-technológiai transzferközpontjának irányításával a világon 15 helyen állítanák elő az új oltást. Az ENSZ által támogatott szervezet, a Medicines Patent Pool kérésére a francia kormány engedélyezte a Moderna-oltások eljuttatását Dél-Afrikába. A Pfizer elutasított egy hasonló kérelmet, mert nem tartotta sürgősnek a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×