eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
International Space Station Orbiting Earth. 3D Illustration.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Már biztos: nem egyszerű visszaépíteni a csontokat űrutazás után

A csontsűrűség és -szilárdság a vizsgált asztronauták többségénél nem ment vissza az utazás előtti szintre.

Tizenhét, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) megfordult űrhajós csontjait vizsgálta egy új kutatás, hogy felmérjék az űrutazás emberi szervezetre és különösen a csontokra gyakorolt hatását a lehetséges jövőbeli hosszú űrutazások előtt.

A kutatás az űrbeli mikrogravitációs körülmények okozta csontvesztést mérte fel, és azt is vizsgálta, hogy a Földön mennyire lehet visszafordítani a folyamatot. A kutatásban 14 férfi és három női űrhajós vett részt, akiknek átlagéletkora 47 év volt, és akik négy és hét hónap közötti időtartamot töltöttek az űrben, átlagosan körülbelül 5 és fél hónapot.

A Földre való visszatérés után egy évvel átlagosan 2,1 százalékkal csökkent csontsűrűséget mértek az űrhajósok sípcsontjában és 1,3 százalékkal csökkent csontszilárdságot.

A 17 űrhajósból kilencen visszatérve nem tudták visszanyerni eredeti csontsűrűségüket.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Leigh Gabel, a Calgaryi Egyetem professzora elmondta: azt eddig is tudták, hogy az űrhajósok csontsűrűsége csökken a hosszú távú űrrepülés alatt. Kutatásuk újdonsága az volt, hogy hazatérésük után egy évig figyelték, hogy az űrhajósok csontsűrűsége visszaáll-e, és ha igen, akkor hogyan.

A kutatás szerint a hat hónapos űrbeli tartózkodás alatt akkora a csontveszteség, mint idősebb embereknél két évtized alatt a Földön, és ennek a veszteségnek az űrhajósok visszatérésük után csak körülbelül a felét tudták visszanyerni egy év alatt.

A csontvesztést az okozza, hogy az űrben a csontok nem hordoznak súlyt.

Gabel szerint kutatásuk rámutatott, hogy az űrhivataloknak javítaniuk kell a hatást ellensúlyozó testmozgást és a táplálkozást a csontvesztés megelőzésére.

A tanulmány szerint a hosszabb űrrepülések nagyobb csontveszteséget eredményeztek, és kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a csont utána visszanyerhető.

Az űrállomáson végzett testmozgás fontosnak bizonyult az izom- és csontvesztés megelőzésében. Azoknak az asztronautáknak, akik többet edzettek, mint a Földön, nagyobb valószínűséggel regenerálódott a csontja a küldetés után.

A kutatásban szereplő asztronauták az elmúlt hét évben tartózkodtak az űrállomáson. A tanulmány nem adta meg a nemzetiségüket, de az kiderült, hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, a Kanadai Űrügynökség, az Európai Űrügynökség és a Japán Űrhivatal munkatársai voltak.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×