eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája Gaszner András háziorvos kecskeméti rendelőjében az oltás napján, 2021. május 12-én.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Átdolgozta koronavírus-oltását a Moderna, bejött neki

Az oltás, mely a vírus két törzsét is tartalmazza, a cég szerint ősszel nagyon hasznos lehet majd.

A Moderna újragondolt koronavírus elleni oltása a cég sajtóközleménye szerint erősebb védelmet nyújt az omikronnal szemben, mint a korábbi: ez az emlékeztető mind az eredeti törzset, mind pedig az omikront célba veszi, ennek következtében nyolcszorosára növelte a semlegesítő antitestek számát.

A vakcina hatására az omikronon túl ismert összes, aggodalomra okot adó variánssal szembeni antitest számát megnövelte. A Moderna úgy fogalmazott, ez a kétkomponensű oltás az őszi időszak vezető oltásjelöltje, írja az NBC News.

Az mRNA-1273.214 nevet viselő oltás klinikai kísérletében 437 emberen próbálták ki az 50 mikrogrammos dózist: a jelenleg alkalmazott emlékeztető oltásukban is ilyen dózist használnak. Az oltásról csak sajtóközleményt adtak ki, az adatokat nem hozták egyelőre nyilvánosságra.

"Az mRNS-1273.214-től

tartósabb védelmet várunk az aggodalomra okot adó változatokkal szemben,

így ez lesz a 2022-es őszi fő emlékeztető-jelöltünk" - nyilatkozta Stéphane Bancel vezérigazgató.

Az USA-ban az omikron tovább mutálódik

Az Egyesült Államokban két omikron variáns, a BA.4 és a BA.5 is egyre nagyobb teret nyer. Az omikron és variánsai nagy mértékben csökkentették a Pfizer és a Moderna emlékeztető oltásai nyújtotta védettséget. A Moderna

oltásainak új verzióit kezdte el tesztelni

annak érdekében, hogy ősszel, ha szükség lesz rájuk, rendelkezésre álljanak.

Áprilisban a Moderna már bejelentette, hogy egy másik kétkomponensű vakcinajelölt - amely a béta változatra létrehozott vakcinát kombinálta a vállalat eredeti formulájával - erős immunválaszt váltott ki több aggályos variáns, köztük az omikron ellen. A béta variáns, amelyet először 2020-ban mutattak ki, különösen jól el tudta kerülni az immunitást, de mára szinte teljesen eltűnt.

Az olyan oltás, amely több vírustörzzsel szemben védelmet ad, nem új koncepció: az influenza elleni oltásoknál is bevett módszer ez.

A Moderna azt reméli, oltása a nyár végére engedélyt kaphat. Az FDA június 28-án ül össze, hogy arról döntsön, melyik variánssal vagy variánsokkal szembeni oltásokra lehet szükség majd ősszel Amerikában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×