eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az egyik legizgalmasabb kutatási területnek lesz mesterséges intelligencia tanszéke

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikai karán átadták Magyarország első - a magyarországi Bosch csoport támogatásával és partnerségével létrehozott - mesterséges intelligencia ipari tanszékét.

Az ELTE-Bosch mesterséges intelligencia tanszéken zajló kutatások hozzájárulnak egyebek mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás és az emberi agyműködést egyre jobban leképező neurális rendszerek fejlesztéséhez. A megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatás megújításáról szólva kiemelte annak jelentőségét, hogy az ipar, illetve a közös kutatás-fejlesztés megjelenjen az egyetemeken.

Mint mondta, az ELTE és a Bosch csoport együttműködésében az egyetem közvetlenül is bekapcsolódhat az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, miközben a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenysége számos eredménnyel bővülhet. A miniszter felidézte, hogy három évvel ezelőtt jelentették be a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció megalakítását. A koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és erre minden esély megvan - hangsúlyozta.

Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban elmondta: az ELTE és a Bosch az egyik legizgalmasabb közös kutatási területe a 4-es és 5-ös szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását.

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és a szaktudást biztosítja az új tanszék számára, hanem a gyakorlati megvalósításban is segítséget nyújtott

- közölte. Mint elmondta, modern kutatási környezet, új típusú egyetemi tér jött létre. A megújult, 400 négyzetméteres tanszéken a tantermek mellett rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, az együttműködést segítő teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak.

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja jelezte: az innováció és az alkalmazásközpontú szemlélet jelen van kar tevékenységében, ez erős szakmai alapot biztosít az innovációban érdekelt vállalatok számára. Az együttműködés során a hallgatók gyakorlati szempontból még versenyképesebb tudást szerezhetnek, az ELTE képzési programjai pedig igazodnak a változó ipari igényekhez - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×